fb

Gânduri înțelepte spuse de un renumit psiholog american

Rollo May (1909-1994), celebru promotor al psihoterapiei existențiale, a fost influențat de psihologi, precum Alfred Adler, Erich Fromm sau Otto Rank. Printre cele mai populare cărți se număra The Courage to Create, Psychology and the Human Dilemma și mai ales Love and Will.

Mai jos am colectat cele mai impresionante și înțelepte gânduri spuse de el:

1. Curajul este fundaţia pe care se clădesc toate celelalte virtuţi şi valori personale şi doar curajul poate face ca acestea să fie reale.

2. Când eşti complet absorbit sau prins în ceva, uiţi de tot ce te înconjoară şi de trecerea timpului. Această stare de absorbire în ceea ce faci îţi eliberează subconştientul şi descătuşează imaginatia creativa.

3. Artiştii se bucură să se scufunde în haos pentru a-l aduce într-o formă, tot aşa cum Dumnezeu a creat forma din haos în Geneza. Mereu nesatisfăcuţi cu ce e pământesc, apatic, convenţional, ei se străduiesc mereu către noi lumi.

4. Deprimarea este incapacitatea de a-ţi construi un viitor.

5. Nu numai că iubirea de sine este necesară şi benefică, dar este o condiţie sine qua non (ceva absolut indispensabil sau esențial) a iubirii faţă de alte persoane.

6. Ura nu este opusul iubirii; apatia este.

7. Comunicarea duce la comunitate, şi anume la: înţelegere, intimitate şi valori comune.

8. Bucuria este bazată pe experienţa identităţii ca o fiinţă de valoare şi cu demnitate.

9. Este un obicei paradoxal al fiinţei umane să alerge mai repede atunci când şi-a pierdut drumul.

10. Bucuria, mai mult decât fericirea, este scopul vieţii fiindcă bucuria este emoţia care însoţeşte realizarea naturii noastre ca fiinţe umane.

11. Creativitatea are nevoie de limite fiindcă actul creativ rezultă din lupta pe care o duc fiinţele umane cu şi împotriva a ceea ce îi limitează.

12. Dacă nu îţi exprimi ideile tale originale, dacă nu asculţi de propria ta fiinţă, te vei trăda pe tine însuţi. De asemenea, vei trăda şi comunitatea căreia îi aparţii fiindcă vei eşua în a-ţi aduce contribuţia.

13. Curajul nu este o virtute sau o valoare între alte valori personale, ca iubirea sau fidelitatea. Curajul este fundaţia pe care se clădesc toate celelalte virtuţi şi valori personale şi doar curajul poate face ca acestea să fie reale. Fără curaj, iubirea păleşte şi devine mai mult dependenţă. Fără curaj, fidelitatea degenerează în conformism.


  • Descoperirea ființei. Fundamentele analizei existențiale – Cumpără cartea