Fugi de el cât mai departe! 8 tipuri de comportament ale partenerului care exprimă o violență emoțională

Violența emoțională este un lucru care trebuie luat în serios. Acest concept cuprinde: atacul verbal, dominarea, controlul, izolarea, batjocora sau umilirea unei persoane.

Există 8 tipuri de comportament care folosesc metode de violență emoțională:

1. Gaslighting

Gaslighting este un termen folosit pentru a desemna un comportament al agresorului care poate determina victima să se îndoiască de intuiția și percepția sa asupra realității. Acest fapt subminează controlul persoanei asupra propriei persoane și asupra situației.

2. Gelozia

Nu fiecare persoană care experimentează sentimentul de gelozie este un agresor emoțional. Însă dacă manifestarea geloziei devine frecventă și violentă, atunci există un motiv de alarmă. Cel mai des gelozia se exprimă într-o relație amoroasă, când individul se simte amenințat de interacțiunile partenerului cu familia, prietenii și colegii de muncă.

3. Control permanent

Acel individ care va manifesta violență emoțională față de o altă persoană, va încerca să monitorizeze toate acțiunile acesteia. O va telefona frecvent, îi va scrie mesaje, îi va cere informații directe despre ce face și unde este. De asemenea, acești agresori vor fi nemulțumiți când partenerii lor vor întreprinde anumite acțiuni fără a le cere acordul sau fără a îi înștiința.

4. Umilirea

Una din cele mai răspândite metode de a umili o persoană este violența verbală. Agresorul va insulta o altă persoană și, mai ales, va încerca să facă acest lucru într-un loc public. Deseori, el va încerca să transforme aceste ofense într-o glumă. Însă există repercursiuni negative de lungă durată care nu trebuie de neglijat. Violența verbala va afecta orice relație și va crea un disconfort între parteneri.

5. Inițierea certurilor

Lângă partenerul tău nu trebuie să te simți de parcă ai păși pe o gheață gata să îți crape sub picioare. Într-o relație, agresorul va fi inițiatorul tuturor certurilor și va manipula cu argumentele astfel încât el să fie perceput ca victima situației. Ei niciodată nu își va cere iertare, dar va pretinde acest lucru de la partener.

6. Ambivalența dispoziției

Agresorul emoțional va avea o dispoziție foarte fluctuantă. Într-o zi el va fi violent, va avea o atitudine ostilă față de partener, iar în altă zi va adopta un comportament foarte grijuliu și atent.

7. Un mod de gândire ”Alb-Negru”

Persoanele care aplică violență emoțională au un mod de gândire absolutist. Dacă nu îi complimentezi, înseamnă că nu îți plac. Dacă exprimi un punct de vedere neutru, dar care nu coincide cu ceea ce spun ei, atunci ești împotriva lor. Aceste persoane nu știu să meargă la compromis, de aceea niciodată nu vor recunoaște când vor greși.

8. Exploatarea atașamentului emoțional al partenerului

Când ești într-o relație este cât se poate de firesc să te atașezi emoțional de partener. Agresorii emoționali se vor folosi de acest sentiment pentru a manipula persoana de alături. Dacă partenerul lor va încerca să fie autonom și să acționeze independent, ei vor adopta o poziție de indiferență pentru a-l  teroriza.

A fi expus violenței emoționale are drept consecințe: anxietatea, stresul, depresia, absența interesului sexual, bolile cronice și alte simptome de ordin fizic.

Cu toate acestea, atacul din partea unor persoane cu intenții ostile poate fi evitat prin identificarea unui comportament deviant și protecția propriei persoane.

Sursa :