Fraze toxice care pot distruge relația a doi oameni care se iubesc

Ne dorim o relație armonioasă, vrem să ne atașăm emoțional de omul iubit, să putem comunica sincer și deschis despre orice. Dar, uneori, anume cuvintele pe care le rostim pot avea un impact negativ asupra relației.

Sau, invers, ceea ce ne spune partenerul ne poate răni emoțional, ne detașează de el, transformând relația într-o mocirlă a reproșurilor, a certurilor. Există fraze toxice care pot disruge relația a doi oameni care se iubesc. Încercați să le evitați:

„Nu mă interesează”

O relație presupune un interes constant manifestat unul față de celălalt. Iubind, îți pasă, deci cauți să afli mai multe detalii despre starea partenerului, despre ceea ce vrea să transmită. Indiferența este o dovadă de egoism și deconectare emoțională.

Practic, îi comunici omului de alături că toate stările lui, toate problemele și emoțiile sale îl vizează direct, fără să vrei să descoperi ce se ascunde dincolo de un cuvânt, un comportament, un fel de a fi. Doi oameni care se iubesc vor încerca să evite o asemenea atitudine.

„Lasă-mă în pace”

Sunt situații când această expresie ascunde multă nemulțumire, tristețe, singurătate. Însă chiar și atunci comunicarea poate transforma nemulțumirea în soluții. Prin aceste cuvinte, partenerul dă de înțeles că se simte mult mai bine singur.

„Tu ești de vină”

A pasa vina pe umerii celui de alături este o dovadă de imaturitate sau egoism. Chiar și când partenerul este vinovat, există loc pentru a transmite mesajul într-un mod corect, empatic, cu intenția de a descoperi sursa greșelii.

Însă atunci când partenerii se acuză reciproc, când își reproșează toate lucrurile, când refuză să accepte punctul de vedere al celuilalt, orice tentativă de a dezvolta o relație armonioasă și sănătoasă nu are rost.

„Te urăsc”

Este complicat să mai găsești resurse emoționale alături de partenerul care își permite să vorbească atât de urât. Ura ascunde multe emoții negative, supărare și durere, care de multe ori nu poate fi vindecată atât de ușor.

Partenerii care se respectă nu își permit să depășească anumite lumite. Ei conștientizează cât de important este să aibă un comportament decent, transparent, fără să implice frustrările personale și traumele din trecut.

„Altcineva ar fi reușit”

Lipsa de apreciere, de recunoștință și de conectare emoțională duce la apariția multor surse de instabilitate. Partenerul poate căuta refugiu în altă lume, poate veni cu reproșuri și poate compara într-un mod exagerat.

Este greșit să compari omul iubit cu altcineva. Sunt povești diferite, comportamente diferite. Este nesănătos să ne gândim că un simplu cuvânt nu va schimba nimic. Acest cuvânt, toxic fiind, poate aduce acea sursă de instabilitate în relație.

Poate provoca multe răni emoționale, înlocuind iubirea cu furia, cu nemulțumirea, cu atacurile la persoană. Dacă doi oameni se iubesc, vor face tot posibilul să rămână conectați emoțional, vor evita folosirea cuvintelor toxice.

© De Vorbă cu Tine