fb

Filosofia fericirii în diferite țări: 7 rețete ale fericirii

Fiecare persoană are propria viziune asupra fericirii. În unele țări chiar există ministere ale fericirii. Pe lângă asta, unele țări au concepte aparte pentru ce înseamnă cu adevărat fericirea.

Kalsarikännit: Finlanda

Dacă încercăm să traducem acest cuvânt dificil, aproximativ obținem semnificația: ,,a consuma alcool doar în lenjerie intimă, fără nici cea mai mică intenție de a ieși din casă.”

Când vii seara acasă, îmbracă-te în pijamaua preferată și în niște șosete de lână – scenariul perfect. Deschide o sticlă de vin. Ia și niște ciocolate și bomboane. Pune muzică sau un film pe fundal. Acum poți să te relaxezi și să uiți de toate problemele.

Shinrin yoku: Japonia

„Shinrin yoku” se traduce din japoneză ca „băile forestiere”. Esența acestei terapii este de a primi plăcere de la timpul petrecut în sânul naturii. Este o metodă unică de a depăși depresia și stresul fără pastile.

Intră într-o pădure și găsește un loc intim. Relaxează-te și folosește toate simțurile pentru a simți comuniunea cu natura. Privește în jur, respiră aerul, ascultă sunetele naturii, atinge iarba și copacii, simte aerul la ,,gust”. Închide ochii și simte împlinire și armonie.

Ikigai: Japonia

,,Ikigai” poate fi tradus ca ,,sensul vieții”, deși un sens mai apropiat este ,,motivul pentru care vrei să te trezești dimineața.” Poate fi mirosul de cafea cu care îți începi dimineața, proiectele de la muncă sau animalul de companie.

Persoana care își găsește al ei ikigai se debarasează de obiceiurile nocive din viața sa și de depresie.

Începe dimineața cu lucrurile care îți plac, întotdeauna cu buna dispoziție. Permite schimbărilor să aibă loc în viața ta. Trezește copilul din tine, devino mai curajos, mai curios, independent de părerea altora. Dar nu uita că nu poți fi fericit rănindu-i pe alții.

Lykke: Danemarca

Din daneză ,,lykke” se traduce ca și „fericire”. Scopul acestei filosofii este să obții plăcere de la viață zilnic, în cea mai pură formă a sa.

Ce poți face chiar acum: să îți vizitezi vecinii și să îi servești cu ceva gătit, sună persoanele dragi și spune-le cât de mult îi iubești, zâmbește unui necunoscut. În sens global: schimbă-ți locul de muncă, nu mai cumpăra haine de brand doar pentru că toți le cumpără, nu te limita la rutină.

Palli palli: Coreea de Sud

Dacă pentru unele țări fericirea constă în abilitate de a savura momentul, să fii calm și să nu te grăbești, atunci pentru coreenii de sud totul este invers. ,,Palii pali” poate fi tradus ca ,,repede repede”.

Regula de bază este să nu ratezi oportunitățile. Ca să faci față vieții în acest ritm dinamic, trebuie să faci următoarele lucruri: să ai un program pe care să îl respecți, să te alimentezi bine și corect, să cânți mai des.

Currie: Scoția

Currie în scoțiană înseamnă ,,a te face colac”, ,,a sta aproape”. Desigur, într-o țară cu o climă nordică un rol extrem de important îl joacă confortul. Asta este însă doar o latură a semnificației. Un rol la fel de important îl joacă și timpul petrecut în natură, relația cu animalele, contactul omului cu moștenirea sa.

Ieși la plimbare cu câinele tău într-un loc frumos. Nu te gândi la frig – nu îți fixa atenția pe lucrurile urâte. Pune o melodie care îți place sau ascultă sunetele naturii.

Filotimo: Grecia

Filotimo se traduce ca onoare, demnitate, merit. Cu toate acestea, este dificil de găsit un echivalent, pentru că orice locuitor al Greciei personalizează acest cuvânt. Sensul de bază este mândria și respectul față de sine și de cei dragi.

Zilnic formulează câte două-trei idei pozitive, fii binedispus și ospitalier. Nu ezita niciodată să îi ajuți și să îi înveselești pe cei din jur.

Source :