Fii atentă la aceste cuvinte și gesturi. Ele îți pot spune când un om drag ție suferă de depresie

Evident, nu ești un psiholog pentru a depista din start depresia. Cu toate acestea, dacă vei deține cele mei esențiale cunoștințe despre ea, vei putea interveni cu un sfat potrivit atunci când va fi necesar.

Presupui că prietenul tău sau colegul de serviciu suferă de depresie? Ei bine, oamenii care se află în această situație au un set de cuvinte și comportamente pe care le întrebuințează în mod similar.

E un fapt bine cunoscut că depresia poate duce la consecințe triste sau chiar fatale. Oamenii care trăiesc cu această condiție nu pot fi identificați la prima vedere. Ei pot frecventa facultatea, pot fi productivi la serviciu și chiar îi pot înveseli pe alții.

Așadar, cum putem afla dacă o persoană este sau nu este depresiva?

Primul indiciu sunt cuvintele și frazele la care apelează cel mai des:

  1. Întrebuințează multe cuvinte negative

Toți ne exprimăm emoțiile negative prin intermediul cuvintelor ca: „singur”, „trist”, „nefericit”, „anxietate”, etc. Cei care îndură depresia o fac mult prea des.

  1. Vorbesc foarte mult despre sine

S-ar părea că persoanele care vorbesc des despre ei înșiși sunt egoiști sau chiar egocentrici. Ei bine, nu mereu este cazul.

Oamenii cu depresie sunt axați pe propriile probleme și propria neputință.

  1. Devin prea categorici

Cei care suferă de depresie văd lumea divizată în alb și negru. Din acest motiv, de cele mai dese ori vei auzi sintagme precum: „niciodată”, „definitiv”, „sub nici o circumstanță”, „întotdeauna”, etc.

Ce trebuie să faci atunci când observi că cineva suferă de depresie?

Pentru început trebuie să iei în calcul tipul de relație care vă leagă. Dacă e vorba de un angajat la serviciu, nu uita de principiul confidențialității. Dacă situația se aplica asupra unui prieten apropiat sau a partenerului, poți vorbi mai deschis și mai afectuos.

Nu presa și nu critica persoana, scopul este de a o ajuta. Sub nici o formă nu cere recunoștință pentru actul de atenție pe care îl oferi. Nu îi recomanda să doarmă bine, să își ia o zi liberă sau să meargă la SPA. Depresia nu este o simplă oboseală fizică care poate fi restabilită ușor.

Nu trebuie să pari prea empatic, aducând ca exemplu propria experiență, spunând că ai avut moment proaste însă te-ai reabilitat. Cu excepția cazului în care chiar ai suferit de depresie diagnosticată.

Cel mai imporant este să fii atentă la opinia convorbitorului despre frică, tristețe, durere. Fii alături de omul în cauză atunci când are nevoie de asta, fii inițiatorul convorbirii. Iar dacă nu ești sigur pe capacitățile tale în soluționarea problemei, convinge persoana, fără a insista prea mult, să apeleze la un specialist calificat.