Fiecare om are dreptul la o greșeală, dar nu fiecare greșeală are dreptul la iertare

Nu toți oamenii care greșesc merită să fie iertați. Nu toate greșelile mai pot fi acoperite cu schimbarea cuiva. Nu toate regretele mai pot fi argumentate. Uneori tot ce ai vrea e să poți ierta pe celălalt, dar știi că nu ai cum. Prea adâncă e rana, prea mare e greșeala. Atunci nu mai vrei să dai înapoi și să o iei de la început, pentru că vei ști că sfârșitul va fi la fel. El va fi la fel. Uneori o greșeală face cât o relație întreagă, cât toate amintirile trăite până atunci și cât toate planurile de viitor. Uneori e prea târziu.

Oamenii greșesc. Femei, bărbați: ei greșesc. Uneori însă o fac iremediabil, chiar dacă își dau seama unde poate duce asta. Chiar dacă pot răni. Sunt greșeli care pot fi iertate, dar sunt greșeli care te duc spre concluzii dureroase. Îți dai seama că nu te mai leagă nimic de omul tău și că niciodată nu vei mai putea avea încredere. E normal să ierți un moment stângaci, unul de buimăceală sau de sigurătate, dar nu poți ierta trădarea. Sau suferința provocată de omul pe care îl iubești. Sau lipsa de dragoste. Atunci pleci și nu te mai întorci.

Dreptul la greșeală e atribuit cuplurilor fericite, în care unul din ei într-o zi face o gafă, dar neapărat o repară. Dreptul la greșeală e un act de care nu ai cum să profiți. După urmează regrete sau despărțire. După oricum nimic nu mai e la fel. Sau tu te schimbi spre bine, sau celălalt se schimbă spre rău, din moment ce nu mai are încredere în tine. De asta înainte să faci un pas greșit, înainte să știi că nu vei mai întoarce un moment sincer, gândește-te. La tine, la ea, la voi. La ce va fi după și dacă va mai fi ceva. Pentru că sunt oameni care nu pot ierta, pentru că sunt greșeli care nu se iartă.

Fiecare om are dreptul la o greșeală, dar nu fiecare greșeală are dreptul la iertare. – citat cu autor anonim.

Foto: roseycollections.wordpress.com