Fericirea nu e când auzi: “te iubesc”, fericirea e când răspunzi: “și eu pe tine”

Ce e dragostea fără reciprocitate? Cum e să iubești fără să fii iubit? Sau să fii iubit și să nu simți nimic? E adevărat, dragostea sinceră nu e neapărat să fie și reciprocă, dar atunci nu e împlinire, e emoție. Iar emoțiile dacă nu sunt susținute în timp, dispar. Oamenii sunt fericiți nu pentru că cineva le-a declarat dragoste veșnică, dar pentru că au răspuns cu aceeași intensitate la un sentiment profund. Au trăit și ei la fel de puternic momentul când cineva le-a zis “te iubesc”. Pentru că au știut că acel cineva e omul lor.

În relațiile de durată nu vei găsi un singur om să iubească. Vei găsi doi. Ambii la fel de dispuși să se implice, să lupte pentru dragostea lor, să asculte pe celălalt. Asta și va fi fericirea: senzația plăcută când știi că totul e reciproc. Că fiecare îmbrățișare a ta e primită cu căldură de omul iubit și fiecare sărut al lui îl simți și îl dorești. Nu e nimic mai frumos decât să te implici total și să vezi același gest din partea jumătății tale. Să știi că la încrederea ta el răspunde cu devotament și la prezența ta el răspunde cu gesturi și dovezi. Asta și este dragostea: starea de fericire trăită în doi. Regăsirea alături de celălalt.

Nu poți merge mai departe dacă știi că omul drag nu simte la fel pentru tine. Ceva se rupe, nu mai ai motiv să continui, să lupți, să demonstrezi lumii întregi că voi sunteți unul pentru celălalt. Și să vă demonstrați vouă asta. Nu poți săruta cu căldură dacă simți un răspuns palid la toată afecțiunea ta. Nu poți trăi fericit dacă nu ți se răspunde cu motive de fericire. Dragostea vine din interior, dar dragostea are nevoie de doi oameni pentru a-și trăi sensul. Altfel nu merge, altfel mereu vei căuta altceva. De ce să cauți, dacă poți iubi cu sinceritate?

Fericirea nu e când auzi: “te iubesc”, fericirea e când răspunzi: “și eu pe tine.” – citat cu autor anonim