Fericirea este o alegere conștientă. Parabola despre doi lupi

Într-o seară de iarnă, un bătrân indian cherokee i-a spus nepotului său povestea unei bătălii veșnice, ce se petrece în fiecare ființă. Iată ce i-a spus: „Să știi, nepotul meu, că în fiecare dintre noi sunt doi lupi care mereu luptă unul cu celălalt.

Unul dintre acești lupi este lupul nenorocirii. Frica, anxietatea, invidia, furia, dezamăgirea și disprețul sunt cuprinse în corpul său fantomatic.

Celălalt lup este lupul fericirii. El este plin de bucurie, dragoste, bunătate, adevăr, speranță și compasiune”. Nepotul s-a gândit puțin și a întrebat: „Bunicule, care lup va câștiga în interiorul meu?” Iar bătrânul indian i-a zis: „Acela pe care îl vei hrăni”.

Cum să faci să câștige lupul fericirii?

Abraham Lincoln spunea: „Majoritatea oamenilor sunt la fel de fericiți pe cât își permit să fie”. Dintre toți factorii care determină cât de fericită sau nefericită este o persoană, influența circumstanțelor vieții este de aproximativ 10%.

De îndată ce oamenii au mâncare pe masă și un acoperiș deasupra capului, nu înseamnă neapărat că ei sunt fericiți. La fel ca persoanele extrem de bogate. Conceptul de fericire este diferit pentru fiecare persoană și în mare parte depinde de genele noastre, dar și de modul nostru de gândire.

Deși este puțin probabil să putem în viitor să facem ceva cu faptul că, din cauza genelor, ne aflăm la celălalt capăt al fericirii, cu siguranță putem lucra și putem să ne îndreptăm spre direcția corectă.

Cum să ne schimbăm modul de gândire și acțiune?

Modurile de gândire și acțiune ale majorității oamenilor sunt subconștiente și funcționează în mod automat. De fiecare dată când suntem sub influența unui anumit stimul sau ne aflăm într-o anumită situație, reacționăm iar și iar în modul pe care l-am învățat.

Scriitorul Deepak Chopra scrie că majoritatea oamenilor își duc întreaga viață în sclavie. Ei sunt doar o încărcătură încordată de nervi și tipare memorate, iar când sunt activate de alte persoane sau alte circumstanțe, de fiecare dată apar reacții previzibile.

Pentru eliberarea de această robie, trebuie distruse toate aceste tipare, trebuie experimentate granițele fără limite. Toate aceste reacții sunt niște reflexe condiționate pe care le învățăm singuri. dar dacă le privim mai atent, conștientizăm că le putem schimba cu ușurință.

Devine clar că noțiunile general acceptate despre viața de succes nu neapărat ne va face mai fericiți. Atât timp cât rămânem sclavii reacțiilor noastre, nu ne vom simți afectați. Fericirea este o stare ca urmare a modului nostru de gândire.

Cum să trezim fericirea în propria minte?

Pentru a alege fericirea și nu opusul ei, trebuie să acceptăm toată responsabilitatea pentru propriile emoții. Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să abandonăm ideea că alți oameni sunt vinovați de toate necazurile noastre. Nu trebuie să dăm vina pe oameni, soartă sau circumstanțe.

Trebuie să fim gata ă privim dincolo de propriile idei despre ce trebuie în viața noastră. Cum ar trebui sau nu să se comporte oamenii din jur și cum trebuie sau nu să evalueze lumea. Trebuie să reducem dorința de a ne plânge pe soartă.

Atunci când nefericitul lup al fricii, mâniei, durerii ne va mai vizita, vom înțelege că doar de noi depinde dacă îl alimentăm sau nu cu propria atenție.

Sursa :