„Fericirea este în tine!” 5 reguli ale bunăstării de la psihoterapeutul Mihail Litvak

Cartea psihoterapeutului și scriitorului Mihail Litvak „Aikido psihologic” este un bestseller tradus în zeci de limbi. Cei care cunosc aikido, sunt conștienți de principiul său: principalul este să eviți lovitura și să mergi înainte. La fel și în cartea lui Litvak principiul este același: principalul lucru este evitarea conflictelor. Pentru că orice conflict, fie el cu familia, cu colegii sau cu tine însuți, te va arunca înapoi cu mult.

Iată 5 reguli ale bunăstării de la psihoterapeutul Mihail Litvak:

„Cele mai bune lucruri le facem când suntem singuri”

De aceea nu trebuie să îți fie frică de singurătate. Este suficient doar să rostești acest cuvânt, frică, și mintea ta va desena în subconștientul ei imaginea unei persoane inutile, uitate și abandonate. Dar uneori motivul singurătății tale este doar în tine însuți. Mereu plângeri, nemulțumiri, reclamații constante și te trezești că nu ai alături de tine pe nimeni.

Tot ce trebuie să faci este să ai curajul să fii singur cu tine însuți tocmai pentru a înțelege dacă tu ai putea fi cauza problemelor. Nu trebuie să te temi de singurătate, căci ea se dă pentru a te înțelege pe sine și a înțelege ce trebuie de făcut când ceva te deranjează.

„Nu alunga fericirea. Îți pot spune cine pierde fericirea ta: ești tu însuți”

Fericirea e în tine. Dacă ai fost atent, în Biblie nu există conceptul de fericire. Este bucuria. Doar învățând să te bucuri de fiecare lucru mic te vei putea simți cu adevărat fericit. Oare nu acesta este semnul principal al fericirii?

„Dacă nu poți spune lucruri bune despre propria persoană, deși ai vrea asta, începi să spui lucruri rele despre alții”

Nu acorda atenție insultelor și criticilor. Dacă te placi așa cum ești, dacă ești sigur că ești o persoană bună, cinstită și corectă, oare cum poate cineva străin să schimbe acest lucru prin limbajul său urât? Dar dacă, totuși, astfel de judecăți îți fac rău, stabilește un obiectiv și atinge-l. Vei vedea cum nu te va interesa absolut deloc ce spun ceilalți.

„Nu știu care este drumul spre succes. Știu însăcă drumul spre eșec este intenția de a mulțumi pe toți”

Trebuie să te placi în primul rând pe tine însuți. Este imposibil să placi tuturor și să faci pe plac tuturor. Încercând să faci aceste lucruri, riști să te pierzi în valurile vieții.

„Vrei să știi cine este dușmanul tău? Privește în oglindă. Vezi ce faci cu el, pentru că restul vor trece”

Nu trebuie să cauți dușmanii împrejurul tău. Toți cei mai răi dragoni sunt în tine însuți. Doar temerile tale interioare, zidurile ridicate, tabu-urile inventate te vor împiedica să mergi înainte, să-ți faci planuri și să-ți realizezi visurile. Pentru toate eșecurile din viața ta dor tu însuți ești de vină, nimeni altcineva.