fb

„Femeile slabe nu sunt respectate, sunt doar protejate”. Adevărul despre bărbații și femeile puternice

Bărbatul spune: „Chiar și cea mai puternică femeie caută un bărbat mai puternic decât ea. Femeia vrea să fie supusă bărbatului. Iar „mai puternic” nu înseamnă neapărat mai bogat sau mai cunoscut.”

Femeia spune: „Am multe prietene care se declară a fi femei puternice. Totuși ele recunosc: demult încearcă să găsească bărbatul lângă care s-ar simți în siguranță. Fiecare femeie vrea să fie protejată de un bătbat, cât de puternică ar fi ea.”

Nu sunt de acord cu această părere. Cea înseamnă un „om puternic”? Cred că e omul capabil să ia decizii, să le realizeze și să fie responsabil de consecințele lor. Deci acest format are trei componente de bază: decizia, acțiunea, responsabilitatea. Nu există o apartenență de sex. În acest context, o femeie puternică nu este diferită de un bărbat puternic.

De asta este straniu să aud că o femeie puternică caută să asculte de cineva. Un om puternic caută un partener, nu un stăpân, iar în partener caută susținere, nu protecție.

Este important să clarificăm ce înseamnă protecție și ce înseamnă susținere. Pe cine protejăm? Pe omul care este mai slab. Este o sarcină importantă pentru autoafirmarea bărbatului. În lumea contemporană protecția înseamnă concurență, mai ales la nivel psihologic. Căutarea protecției este o necesitate pentru un om slab, dar și confirmarea slăbiciunii. Protecția imediat presupune superioritate asupra celui protejat. Din protecție nu apare respectul. Există orice, dar nu respect.

Respectul apare atunci când cineva face realizează ceva care ne face egali. Respectul trezește curajul în fața pericolului. Multe femei „puternice” găsesc un bărbat puternic și apoi renunță la putere. Și aici există un paradox: refuzând propria putere, femeia își pierde din atractivitate. Când bărbatul cucerește o femeie puternică, își pierde interesul. Nici respect nu mai este – el nu mai poate aprecia valorile ei.

Susținerea este dorința de a împărți resursele tale cu alt om, pentru ca acesta să poată să lupte în momente grele. Susținerea bărbatului în fața femeii este capacitatea de a fi omul alături de care poți să vii și să te simți sigură.

Femeile care caută bărbatul ce ar putea lua decizii în locul lor sunt gata să-și recunoască infantilitatea. Dar în acest caz este straniu ca femeia să ceară respectul bărbatului. Cei slabi nu sunt respectați. Bărbații care vin cu argumente de genul „dacă nu ai fi fost tu, totul ar fi fost altfel” trădează la rândul lor o stare de inferioritate. Ei vor pierde respectul femeii. Omul puternic cere susținere, nu protecție.