Femeia nu este datoare nimănui cu nimic!

Femeia nu este datoare nimănui cu nimic, poate fi numai dacă e alegerea ei. Societatea ne impune prea mulți de „trebuie”, chiar dacă fiecare femeie se naște deja cu multe obligații pe care le poartă în subconștientul lor. Așa cum doar femeile sunt predispuse la acest lucru, ținem cont de aceste reguli, iar în viața noastră apar prea mulți de „trebuie”. Apoi încercăm să separăm grâul de neghină. Încercăm să găsim adevărate valori, visuri, dorințe.

Cu ce se confruntă majoritatea femeilor? Nasc copii, apoi încep să se lupte cu propria inferioritate și inutilitate. Cum ar fi: viața prietenei funcționează spre bine, și-a construit o carieră, își câștigă proprii bani, este respectată. Iar ea face cumpărături și schimbă scutece. În fiecare zi acelaș lucru. E doar o simplă mamă în concediu de maternitate. Unele au timp să aibă grijă de casă, să coacă prăjituri și să construiască și o carieră. Iar ea are timp doar de gătit, de făcut baie, de plimbat. Apoi cade de oboseală.

Pe lângă toate acestea, prietenii, părinții și conoscuții o întreabă când își va forma propria carieră, când va avea un serviciu. Dacă ar ruga-o să se ducă la vreun salon, dar toți o trimit la muncă. De parcă acum se ocupă cu prostii.
În mintea fiecărui om este un stereotip ferm – poți avea succes doar dacă ești departe de familie și copii. Iată de ce femeile aleargă după împlinire și recunoaștere. Vor ca părinții să fie mândri de ele, soțul să nu-și piardă interesul, să cunoască mai mulți oameni. Cred că sunt obligate nu doar în fața soțului și a copiilor. Sunt convinse că au doar obligațiuni, nu și opțiuni. Și în fiecare an se adaugă tot mai mulți de „trebuie”. Trebuie să arate bine, să nu îmbătrânească, să se întrețină și să se descurce în orice situație.

La școală, la telivizor, în mass-media ni se spune mereu că suntem obligate. Trebuie să fim utile societății, nu avem dreptul să fim doar mame și soții. Nu trebuie să stai doar acasă – soțul te va părăsi. Multe stereoptipuri.

Din propria experiență pot spune că soțiile care au un serviciu sunt mai des părăsite de soți, fiindcă nu au timp pentru ele. Iar femeia care are grijă de casă, copii și familie poete fi părăsită doar de un bărbat nerecunoscător.
Deci, este obligată cu ceva femeia în fața cuiva sau nu?

Este obligată să-și construiască o carieră? Nu. Dar poate, doar dacă își dorește acest lucru.

Trebuie să aibă un loc de muncă și proprii bani? Nu. Dar poate. Important ca acest lucru să și-l dorească ea, dar nu să o forțeze părinții, soțul, societatea.

Trebuie o femeie să nască mai mulți copii? Nu, nu e o condiție. Contează să-și dezvolte calitățile materne. Restul decide ea.

Trebuie femeia să fie independentă? Nu. Ea are nevoie de iubire, atenție și grijă până la moarte. Iar dacă dorește să depună mai multă energie, poate încerca.

Este obligată femeia cu ceva în fața societății? Nu. Trebuie să-și educe copiii în așa fel, ca acești să crească oameni de calitate. Și nu e o obligațiune ușoară. Restul – decide ea, dacă crede că e insuficient ceea ce face.
Dar…

Trebuie să fie frumoasă femeia? Da. Dar nu după standardele societății, ci să fie frumoasă precum propriul suflet. Și mai presus de toate trebuie să fie sănătoasă.

Trebuie femeia să aibă grijă și de alte persoane? Da. Pentru acest lucru am fost create. Bărbații nu pot oferi grija pe care o putem noi dărui.

Trebuie femeia să-și construiască relații? Da. Deoarece întreaga sa viață e o rețea de relații.

Trebuie femeia să întrețină casa? Da. Nimeni altcineva nu poate face mai bine acest lucru. Dar cum o va face e problema ei. Poate avea grijă ea de casă sau poate angaja o femeie de serviciu. Contează casa să arate curată și primitoare.

Trebuie femeia să se învețe a iubi cu toată inima? Da. Despre acest fapt nu discutăm prea mult.
Asta e tot ce ar trebui să facă o femeie. Restul – decide ea.

Sursa :