fb

Există sau nu prietenie adevărată între un bărbat și o femeie?

Adevărul care se ascunde în urma prieteniei între un bărbat și o femeie a fost întotdeauna un generator de opinii controversate, gelozie și, pur și simplu, curiozitate arzătoare din partea societății.

Anume acest subiect ne propunem să-l abordăm aici.

Ei bine, ca și oricare alt fenomen al acestei lumi, prietenia este diferită, neomogenă și își are propriile trăsături în dependență de actorii acesteia. Unii oameni folosesc relațiile prietenești drept pretext inițial, pentru a forma un cuplu, într-un mod mai gradual, mai lent și mai chibzuit. Alții însă nu îndrăznesc să încalce canoanele sacre ale prieteniei pentru nimic în lume, delimitând clar granița dintre partener și prieteni.

Un factor-cheie în acest sens este gradul de apropiere dintre prieteni.

Dacă prietenia în sine este una superficială, bazată pe întâlniri întâmplătoare la o petrecere, sau pe o ieșire la cafea o dată în câteva săptămâni, nu putem vorbi despre o apropiere autentică. Astfel, în condițiile în care cei doi interacționează rar, șansele ca ceva romantic să se ascundă în urma relației lor amicale sunt mici. În astfel de cazuri avem în vedere mai degrabă o ipotetică simpatie, care poate exista chiar și în condițiile unei astfel de prietenii.

Lucrurile însă stau altfel atunci când e vorba de doi prieteni adevărați, care au în urma lor luni/ani de amintiri extraordinare împreună, care împărtășesc valori și viziuni similare și care văd lumea în aceeași cheie. O astfel de prietenie este, firește, caracterizată de un grad avansat de intimitate, încredere și afecțiune (în cele mai diverse sensuri ale acestui cuvânt).

Odată ce ești atât de apropiat spiritual de un om, este foarte complicat să nu simți căldura, stabilitatea și confortul emoțional pe care ți le oferă comunicarea cu acest om. Chiar dacă atracția fizică este aproape nulă, deseori, conexiunea sufletească o învinge, provocând fiori cel puțin unuia dintre prieteni. Fapt, care deja semnifică definirea incorectă a relației acestora prin conceptul de prietenie.

În acest context, savanții de la Universitatea din Wisconsin au pus la cale un experiment curios.

În laboratorul universității au fost adunate 88 de perechi de prieteni de gen opus, care nu știau intenția reală a cercetății. În scurt timp, ei au fost separați și fiecare prieten era intervievat individual. Întrebările erau adresate în felul în care răspunsul persoanei intervievate să reflecte atitudinea sa reală față de prietenul/a sa.

,,Cercetătorii au descoperit că, în timp ce femeile nu erau în general atrase de prietenii lor de sex masculin și vedeau relația ca fiind strict platonică, bărbații aveau, de obicei, sentimente romantice față de prietenele lor. Bărbații nu erau doar mai atrași de femei, dar încă mai și credeau că sentimentele erau reciproce. Mulți dintre ei erau dispuși să acționeze în acest sens.” (1)

Dar, din nou, nu e vorba de o legitate absolută aici.

Sunt prietenii, care rezistă decenii fără a trăi orice gen de porniri romantice. De aceea, rămânem la ideea că oamenii au experiențe și viziuni diferite și nu avem dreptul de a judeca pe nimeni.

Trebuie, pur și simplu, să reținem că, dacă am găsit omul nostru special, niciun prieten, indiferent de valoarea lui în viața noastră, nu va avea puterea de a ne amenința relația. Dacă însă încă ne aflăm în căutare, putem încerca să privim mai adânc în sufletul prietenului nostru, poate găsim ceva mai profund decât prietenia acolo…

(1) – Benefit or burden? Attraction in cross-sex friendship. April Bleske-Rechek. 2012.

Daniela M.