fb

Există cuvinte care pot identifica o persoană cu o puternică stare depresivă: ce spun specialiștii!

Dacă ai citi jurnalul unei persoane care suferă de depresie după ce cuvinte te-ai ghida ca să identifici tulburarea? Cel mai probabil că vei fi atent la cuvinte ca “trist”, “depresiv”și “fără speranță”.

Inteligența artificială a fost capabilă să identifice frecventa unor cuvinte întrebuințate de om ca să îl poată diagnostica cu anumite tulburări psihice. Cercetările făcute în acest proiect au analizat lucrările anumitor artiști considerați suicidali, ca Kurt Cobain și Silvia Plath.

Persoanele cu idei de suicid au o prevalență în folosirea cuvintelor cu conotație negativă, de exemplu “singurătate”, “ deznădejde” și “ umilire”. Un lucru surprinzător este că oamenii de știință au identificat și un alt tip de cuvinte specifice persoanelor depresive și anume – pronumele.

Pronumele ca “ eu” și “mie” sunt niște indicatori considerabili pentru sentimentul de tristețe. De asemenea, aceste pronume sunt mult mai des întâlnite la poeții care s-au sinucis decât la cei care nu au făcut-o.

Acest lucru se poate explica prin ideea că depresia te determină să te simți izolat de orice colectivitate și te face să îți concentrezi toate gândurile doar asupra ta, într-o continuă introspecție.

Există și o altă clasă de cuvinte care le este specific oamenilor deprimați, și anume cuvintele cu un caracter absolut, categoric. Acestea sunt lexeme de genul “întotdeauna”, „niciodată” sau „cu siguranță”.

Constatarea chiar are sens, întrucât aceste cuvinte punctează faptul că nimic nu poate fi schimbat. Persoanelor alienate le este specific anume aceste idei ale fatalității.

Persoanele cu depresie sunt blocate într-o singură perspectivă asupra lumii, nu au abilitatea de a vedea partea încurajatoare a unei situații.

Când vei observa la tine însăți tendința de a gândi în extreme, fă o pauză, destăinui-te unui prieten sau adresează-te unui terapeut. Acționează dacă ai identificat la tine simptomele de mai sus.

Source :

curiosity