Exerciții psihologice care te vor ajuta să lupți cu criza existențială

În lumea contemporană realizarea personală este extrem de importantă, însă acest lucru devine tot mai greu de obținut.

Există două tendințe de bază care ne motivează să acționăm: să evităm suferința și să obținem fericire. Serviciul drept modalitate de a evita suferințele s-a devalorizat. Desigur, fiecare are necesități diferite, dar în principiu imaginea rămâne comună. Serviciul ne oferă posibilitatea să supraviețuim, însă de regulă vrem mai mult. Vrem să și primim plăcere de la el. Vrem ca un simplu serviciu să ne facă fericiți. Ce căutăm noi de fapt atunci când căutăm fericire?

1. Fericirea poate fi un scop în sine. Nu e un secret că unii oameni au o idee fixă de a deveni fericiți. Cu părere de rău această obsesie poate duce la alt rezultat decât cel dorit.

2. Există 3 tipuri de fericire: plăcerea, integrarea și semnificația. Toate sunt importante în măsură egală.

3. Fericirea e o alegere. Noi suntem în putere să o controlăm. Psihologul Ed Diener, autorul cărţii „Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth”, spune că fericirea este o „bunăstare subiectivă”. Însă acesta să fie răspunsul la întrebarea: ce este fericirea?

Vânătoarea de inspirație este un exercițiu extrem de eficient în obținerea fericirii. Și ca orice alt exercițiu, el trebuie transformat în obișnuință. În timpul zilei atrage atenție la lucrurile care te inspiră. Acestea pot fi de orice tip: video, un pasaj din carte, un om, o activitate. Ține minte ce te-a mișcat și notează aceste lucruri.

Scopul e ca timp de o săptămâna a să aduni 100 de lucruri. Iar când vei face asta analizează minuțios lista.

In spatele acestor elemente inspiraționale se ascunde ceea ce îi oferă vieții tale acel drive.

Și al treilea exercițiu: rebuie să-ți permiți să simți puțină invidie albă.

Fă o lista din 3-5 persoane pe care îi invidiezi în sensul bun al cuvântului. Pot fi oameni apropiați sau personalități TV.

Gândește-te la motivele reale de ce îi admiri și ce au ei, iar tu nu. În doza necesara această comparație poate fi extrem de benefică.

Sursa :