Ești frumos așa cum ești, de ce nu te poți accepta? Și miracolul este că, atunci când te accepți, se produce schimbarea

Învățăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine.

Gândurile sale reunesc răspunsurile date discipolilor săi cu privire la cele mai importante probleme pe care și le pun oamenii interesați de știința transformării de sine.

Uneori îmi este greu în lumea asta, fiindcă văd cât de nemiloși sunt oamenii și cum se calcă în picioare unii pe alții. Lucrul acesta mă rănește foarte tare, uneori chiar și fizic, și mă simt vulnerabil ca un copil.

În lume sunt mereu probleme, iar lumea a continuat mereu și va exista mereu. Dacă începi să te străduiești să îi rezolvi tu problemele – să schimbi situațiile, să schimbi oamenii, să plănuiești o lume utopică, să schimbi guvernul, structura, economia, politica, educația – te vei rătăci. Aceasta este capcana cunoscută cu numele de politică. În felul acesta își irosesc viața mulți oameni.

Trebuie să-ți fie foarte limpede: singura persoană pe care poți s-o ajuți deocamdată ești tu și nimeni altcineva. Pentru moment nu poți ajuta pe nimeni. A-i ajuta pe alții n-ar fi decât o distragere de la problemele tale, un truc al minții. Vezi-ți de problemele tale, vezi-ți de neliniștile tale, vezi-ți de propria ta minte și mai întâi de toate, încearcă să schimbi aceste lucruri.

Li se spune multor oameni: în momentul în care devin interesați de vreo religie, de vreun tip de meditație, de rugăciune, mintea le spune imediat: „Ce tot faci aici, stând așa în tăcere? Lumea are nevoie de tine; sunt atâția săraci în lume. Sunt atâtea conflicte, atâta violență, agresivitate. Tu de ce stai și te rogi în templu? Du-te și ajută oamenii”.

Cum poți tu să-i ajuți pe oamenii aceia? Ești la fel ca ei. S-ar putea să le creezi și mai multe probleme, dar de ajutat, nu-i ajuți.

Un om religios e acela care înțelege că „eu sunt foarte mic, sunt foarte limitat. Dacă reușesc, cu energia aceasta limitată, să mă schimb pe mine însumi, va fi un miracol”. Iar dacă poți să te schimbi pe tine, dacă devii o ființă total diferită, cu o viață nouă strălucindu-ți în ochi și un cântec nou în inimă, atunci poate ai putea fi de ajutor și altora, fiindcă atunci vei avea ceva de împărtășit.

Dacă propria ta lumină nu s-a aprins încă, iar tu începi să-i ajuți pe alții; ființa ta interioară e în întuneric total, iar tu începi să-i ajuți pe alții – tu însuți suferi, dar „îi slujești pe alții”. Așa ceva e pur și simplu absurd, însă ideea aceasta apare în mintea tuturor oamenilor. Pare atât de simplu să-i ajuți pe alții. De fapt, oamenii care au nevoie reală să se schimbe devin întotdeauna interesați să-i schimbe pe alții. Asta devine o ocupație, iar ei pot să uite de ei înșiși.

„Mai întâi trebuie să faci ceva ce trebuie pentru tine și abia apoi poți face ceva pentru altcineva. ”

OSHO – Trăiește în felul tău