Efectele incredibile ale vizualizării: 3 modalități să-ți faci viața mai bună

Mulți oameni percep incorect vizualizarea, crezând că ea reprezintă o simplă evadare din realitatea prezentă în una mai plăcută. Totuși, ea este mai mult de atât. Vizualizând, aruncăm o privire cât se poate de realistă asupra zilei de mâine, folosind, în mare parte, elementele realității pe care le avem la îndemână.

Psihologii afirmă că vizualizarea nu este doar un instrument de vindecare a depresiei sau anxietății, ci și o tehnică de antrenare a motivației interne, a auto-disciplinei și pregătirii psiho-emoționale, pentru atingerea unui scop.

Iată câteva modalități de practicare eficientă a vizualizării:

  1. Crearea unui Mood Board

Mood board-ul este o planșă, din carton sau din oricare alt material, pe care sunt reprezentate mici elemente simbolice în contextul planurilor pe care le facem pentru viitor. Efectul acestuia nu este doar estetic, ci profund psihologic. Procesul de gândire și creare a acestuia activează emisfera responsabilă de imaginație și creativitate a creierului, eliberându-ne de presiunea energiei creative conservate.

Mai mult de atât, mood board-ul ne permite preluarea unei abordări mai conștiente asupra planurilor și scopurilor noastre, iar detaliile ilustrate pe el, ne reamintesc zilnic de ce merită să ne trezim dimineața motivați.

  1. Evadarea într-o vacanță mintală

Psihologul Jennifer Baumgartner scrie despre efectele vindecătoare ale vizualizării pentru pacienții care suferă de anxietate acută. Metoda ei constă într-un dialog lung cu acești pacienți în finalul căruia, aceștia își puteau imagina, cu ușurință și exactitate, locul în care ei se simt cel mai confortabil psihologic.

După care sarcina acestora era sa picteze, sau să găsească o pictură/fotografie care seamănă cât se poate de mult cu locul visulor lor. Pacienții trebuiau să poarte această fotografie peste tot cu iei și să o scoată, privind-o îndelungat și concentrat în momentele de anxietate. Rezultatele s-au dovedit a fi încântătoare.

Pozele privite în momentele de panică produceau o senzație eliberatoare de relaxare în creierile pacienților, contribuind la vindecarea absolută a acestora.

  1. Definitivarea unui plan de acțiuni detaliat

Ori de câte ori te așteaptă un eveniment important: un examen, un recital, sau o petrecere care promite să fie copleșitoare, vizualizarea acestuia poate fi o salvare pentru starea ta spirituală.

Proiectând o derulare ipotetică a lucrurilor sub forma unui plan de acțiuni bine prelucrat nu doar îți ameliorează fundamental stresul, ci și îți oferă un grad semnificativ de control asupra modului tău de a te comporta și reacționa la lucruri în timpul evenimentului.

Daniela M.