Ea va plânge – va uita, el se va distra – va ține minte

Diferiţi sunt bărbaţii şi femeile în dragoste. Da, o trăiesc împreună şi tot împreună o consumă. Însă o resimt diferit. Pentru unii momentul de acum este pentru totdeauna, pentru alţii este şi după. Dacă este după, găseşti şi resimţiri. Iar resimţirile niciodată nu au fost egale pentru femei şi bărbaţi. Ea va plânge și va uita, el se va distra și va ține minte.

– L-a iubit! I-ar fi spus asta şi cu câteva zile în urmă, dar era plecat cu prietenii. Îşi dădea seama că-l iubeşte, pentru că aşa se simţea un alt om, un om întreg. Ştia să-i citească gândurile pe faţă şi poate nu de puţine ori şi-ar fi dorit o bucată de mister între ei. Avea presimţirea că toate sunt împotriva lor, deşi de atât de multe ori nu i-a păsat de ce spune lumea. Aşa că a învăţat de la el tot ce avea mai bun: să nu-i pese, să ierte, să uite. Ea nu a avut niciodată probleme cu căutarea unei relaţii, dar de data asta nu avea nici chef şi nici putere să caute. Ea era ca fructul de pe cea mai de sus creangă a copacului care a căzut în mâna lui fără să vrea înapoi. Ea lângă el a aflat că dragostea nu este o competiţie, ba nici o goană după fericire. Era o nebunie să trăieşti în intimitatea unor clipe care depăşeau momentele de rutină. S-a întrebat odată: şi dacă nebunia nu ţine decât pe jumătate? Răspunsul a venit mai târziu, când dragostea a trecut în reproşuri iar reproşurile în neînţeles. A plâns când i-a spus: pleacă! A plâns în hohote, fiind convinsă că toată dragostea se rezumă la el. De fapt, aşa şi era… Poate de aceea a părut surprinsă că e în stare să-l dea afară pe uşa din spate. Deşi părea că e singurul din lumea asta care poate să o înţeleagă, gândurile dintre două plânsete i-au răspuns că mai sunt şi alţii care ar vrea să culeagă cel mai bun fruct. Şi dacă ocazional el o va vedea pe bancheta din dreapta a unei maşini de lux, să nu se mire. Despre el…da, sunt unele amintiri care nu se uită, dar nici nu se păstrează. Probabil astea şi sunt cele mai bune cuvinte: l-a iubit!

– A iubit-o! A iubit-o şi a surprins-o de fiecare dată. A descoperit în ea toate felurile de femei pe care şi le dorea alături: doamnă, prietenă, iubită, amantă şi chiar în momente de recunoştinţă şi de viitor, mamă. Poate de aceea în fiecare zi se îndrăgostea de ea. Cică dacă iubeşti, devii alt om. El a înţeles că între oameni şi dragoste nu se află doar o replică bună de agăţat, că după asta trebuiesc sute şi mii de multe alte replici. Şi dovezi. El era ca un samurai: îi plăcea să trăiască viaţa din nou cu fiecare respiraţie. Aşa că a decis ca ea să fie respiraţia lui. El nu mai era el, era noi. Îi plăcea să-i urmărească liniile trupului, în momente de linişte sau de euforie. Îi plăcea să facă atât de multe lucruri împreună. Îi plăcea să o vadă iubitoare şi gata de ceartă. Până când şi-a dat seama că certurile devin parte din programul numit viaţă comună. Principală parte. Ştia că unul din doi se îndepărtează şi cu siguranţă nu ar fi vrut ca acesta să fie el. Deja se obişnuise cu mirosul ei, aşa că în prima seară în care nu i-a găsit trupul alături a adormit cu tricoul ei în mână. A doua noapte a stat cu ochii aţintiţi în tavan. În a treia l-au scos cu forţa prietenii din casă. I-au spus că mai sunt fete pe lumea asta şi dacă are de gând să trăiască, atunci să o uite. El şi-a făcut de cap vreo câteva luni. El şi-a găsit o nouă viaţă. El pare fericit. Despre ea…da, sunt unele amintiri care se spală de timp, dar care nu se uită. Probabil astea şi sunt cele mai bune cuvinte: să ţină minte!

Diferiţi sunt bărbaţii şi femeile în dragoste.

Da, o trăiesc împreună şi tot împreună o consumă. Însă o resimt diferitDacă priveşti lucrurile dintr-o parte, îţi dai seama că lacrimile femeilor şi gândurile bărbaţilor se păstrează în porţiuni şi intervale de timp diferite. Femeile s-au deprins să-şi revină greu şi să uite, bărbaţii să-şi revină rapid şi să ţină minte. Astfel în ecuaţia unei relaţii consumate ea va plânge și va uita, el se va distra și va ține minte.

Foto: gstatic.com