Durerea trebuie să o trăiești

Oamenii merg la psihologi cel mai des cu un singur scop – pentru a ucide imediat durerea. Pentru a înceta imediat să mai simtă și să revină mai repede la viața obișnuită, la muncă, la familie. Ca roboții.

Pentru a trăi fără a-și face griji. Pentru a trăi și a nu fi deranjați de gândurile obsesive. Pentru a trăi fără a mai simți ceva.

Pentru că durerea – vorbește despre sentimente. Este un indicator. Unde este încălcată integritatea, acolo doare. Unde este rana, acolo doare. Este imposibil să nu doară. Dacă organismul este viu, suferă când rănit sau scos din funcțiune.

Există o soluție: poți deveni de fier, iar atunci nu va durea. Niciodată. Dar din acel moment nici apusul soarelui nu te va mai bucura, nici vinul nu va mai avea gust bun. Toate aceste lucruri vorbesc, la fel, despre sentimente.

Rănile nu se vindecă instantaneu. Chiar dacă le vei îngriji așa cum trebuie, acestea nu se vor vindeca înainte ca toate mecanismele de protecție și regenerare să funcționeze.

Sângele nu poate fi oprit forțat pentru ca locul să se vindece mai repede. Totul se întâmplă cu o anumită viteză și într-un anumit timp.

Acest lucru este valabil și pentru psihic. Trebuie să treacă prin toate etapele. Fără a scădea sau mări viteza. Este necesar să îți dai voie să suferi.

Pierderea – doare. Despărțirea – doare. Mesajul cu un conținut negativ – doare. Mesajul fără răspuns –  doare. Cuvintele dure rănesc. Lipsa iubirii, la fel, rănește. Ignorarea – doare. Gelozia – doare.

Nu trebuie să fugi ca să te salvezi, ci trebuie să trăiești. Trebuie să suferi. Ca și în timpul unei boli. Este necesar să stai întins în pat și să savurezi ceaiul cu lămâie. Trebuie să primești această durere și această stare.

Trebuie să recunoști și să spui în voce tare ce simți. „Da, sunt geloasă.” „Da, mi-e frică să o pierd, mi-e frică de mor.” Simte. Plânge. Enervează-te. Varsă-ți furia. Suferă, uitându-te la fotografii. Scrie scrisori stupid. Poți să nu le trimiți, dar scrie. Alocă-ți o parte din timp pentru a trăi durerea. Rămâi doar tu cu ea. Nu o șterge. Nu te concentra pe altceva. Nu te distrage. Intenționat oferă-ți timp pentru a conștientiza durerea.

Psihicul în sine include mecanisme de protecție. Dacă nu-i vei încurca, se vor porni. Vei suferi cât este necesar, iar apoi vei simți apatie, indiferență. După vei realiza calm ce s-a întâmplat. Apoi – vei accepta situația și dorința de a merge mai departe. Acest lucru l-ai dorit din capul locului.

Da, este o rețetă ciudată. Dar știi și singur: efectul oricărui analgezic trece, iar rana încetează să mai doară numai atunci când este vindecată.

Sursa: cluber.com.ua