Dragostea neîmpărtășită – cum să treci peste ea și să mergi mai departe

Dragostea neîmpărtăşită… În ea se întretaie speranţa pentru o iubire împărtăşită, durerea din sentimentul de despărţire, dorinţa de a fi împreună cu cel drag, incapacitatea de a merge mai departe. Dragostea neîmpărtăşită este experienţa prin care cu toţii am trecut măcar odată în viaţă. Tendinţa de a suferi de la început, îndoiala de sine, toate acestea creează condiţii favorabile dezvoltării sentimentelor unilaterale. Cu cât o persoană trece prin viață, cu atât începe să se înţeleagă pe sine însăşi. Totodată, învaţă să le implementeze. Datorită acestui proces, o persoană simte cum dispar complexele şi temerile. Odată cu ele, dispare şi dorinţa inconştientă de dezamăgire în dragoste. Însă există şi persoane care, chiar şi de-a lungul timpului, continuă să fie stăpânite de un sentiment neadecvat şi nu se pot elibera de el ani de zile.

Dragostea unilaterală

Motivul pentru care o persoană exprimă un sentiment unilateral timp de ani de zile şi nu poate ieşi din această stare este că ea simte un fel de tendinţă către un sentiment neîmpărtăşit. Se formează această tendinţă la persoanele neîncrezute în sine, în forţele proprii, în oameni, și anume:

– La acele persoane, care nu au putut trece la o nouă etapă a relației cu sine şi cu cei din jur. Care nu au putut să treacă peste o amintire extrem de dureroasă, din acest motiv au şi rămas în această stare. Iar dragostea neîmpărtăşită este răspunsul pentru acest blocaj.

– La acele persoane, care au un nivel foarte scăzut de respect de sine. Cărora nu li s-a spus în copilărie: faptul că au venit în această lume este deja un eveniment foarte important, că sunt apreciate şi acceptate pentru ceea ce sunt şi au toate motivele să simtă respectul de sine.

– La acele persoane, care se tem de pericolele din viaţa reală, se tem de imprevizibil şi experimente.

– La acele persoane care nu au avut un exemplu frumos de familie fericită. Ai căror părinţi nu au arătat un exemplu personal de încredere şi relaţii apropiate.

Oamenii sunt predispuşi să experimenteze o iubire neîmpărtăşită fiindcă se tem de schimbări majore. Aceştia de obicei sunt conservatorii, care sunt în stare de orice, doar să nu fie schimbat cursul vieţii. Pentru ei, sentimentul unilateral este modalitatea de a păstra starea existentă şi de a fi acesteia credincioşi. Oamenii care au parte de iubire neîmpărtăşită, de fapt nu îşi cunosc dorințele, sentimentele şi rolul lor în viaţă. Sunt indecişi şi nu îşi pot alege un partener.

Doar cu ajutorul unui specialist în psihologie există şanse ca aceşti oameni să îşi schimbe percepţia despre viaţă, despre sine, despre lume. Dragostea neîmpărtăşită are şi careva avantaje, de care nu toţi sunt conştienţi. Oamenii apreciază negativ această situaţie, suferă, şi uneori chiar nici nu îşi dau seama că pot avea avantaje din asta.

Avantajele le pot afla, punându-şi întrebarea: de ce dragostea nu le este împărtăşită?

1. În dragoste neîmpărtăşită nu trebuie să trăiască cu cineva străin lor şi cu obiceiurile sale.

2. Dragostea unilaterală este un mod de a se ascunde nu doar de cei din jur, dar şi de sine. Să poată să evite întâlnirea cu propriile îndoieli, complexe şi frici. În relaţiile normale, când două persoane sunt mereu împreună, sunt în comunicare, această posibilitate nu există.

3. Uneori, o persoană nu este gata să se afle într-o relaţie serioasă. Fie persoana încă nu s-a maturizat, sau poate are frică de ceva anume, ea nu doreşte la moment o relaţie serioasă. Dar, deoarece este greu să trăieşti fără dragoste, această persoană alege să iubească fără a primi dragoste în loc. Iată aici iubirea unilaterală joacă rolul de zid, după care te poţi ascunde.

Dragostea împărtăşită poate deveni realitate. Trebuie doar să avem îndrăzneala să exprimăm deschis iubirea. Să întrebăm persoana dragă dacă şi ea crede la fel, simte la fel. Această mărturisire ne va ajuta să ieşim din ceaţă, trebuie doar să fim sinceri şi deschişi spre comunicare. Sigur că o astfel de mărturisire sinceră ne poate speria. Mai ales ne poate fi frică să primim înapoi un răspuns, altul decât cel pe care l-am aşteptat.

Doar că mai bine aflăm adevărul acum, decât ani de zile să fim în neştiinţă. Trebuie să ştim că oricine are dreptul să aleagă să fie singur, să nu vrea o relaţie serioasă. Pentru a trece peste dezamăgirile unei iubiri neîmpărtăşite, este nevoie să înţelegem de ce alegem acest sentiment? Care sunt adevăratele motive? Ce frici avem? Ce avantaje avem din asta? Pentru ce am creat aşa situaţie şi o acceptăm în viaţa noastră? Ce aşteptări avem de la partenerul nostru? De ce avem nevoie de iubirea lui? Şi ce putem noi oferi în schimb…

Să învăţăm să ne cunoaştem dorinţele. Să continuăm să oferim dragoste nu ca pe o povară, dar ca un dar oferit omului drag.