Despre relațiile infatile: cum este posibil să vă maturizați împreună, în același timp

Într-o relație autentică nu este nevoie de iluzii, ci este nevoie de cunoaștere. Cunoașterea de sine și cunoașterea partenerului. În opinia lui Jacques Salome, renumitul psiholog-sociolog francez, autorul meodei „Energia Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială”, în orice relație există trei protagoniști: Eu, Tu și Relația.

O relație de dragoste trebuie să fie alimentată, trăită și menținută. De fapt, este corect ca o relație să fie tratată ca o floare, fiindcă din momentul în care nu mai îngrijiți planta, ea se ofilește. La fel și o relație, dacă nu i se oferă grijă și iubire, mai devreme sau mai târziu i-a sfârșit povestea de iubire.

O relație trebuie gândită. Asta ar însemna că deciziile pe care le luați nu trebuie să vă fie de folos doar vouă, dar și relației în care sunteți implicați. De obicei, în relațiile infantile, partenerii învinovățesc pe cei de alături și nu își recunosc propriile greșeli. Ori sunt de vină părinții, pentru că s-au implicat în intimitatea lor, ori unul dintre ei a pus prea mult accent pe carieră, ori depărtarea i-a transformat în niște străini.

De fapt, toate aceste justificări sunt niște scuze, pentru că fie unul, fie celălalt sau ambii au neglijat relația. Salome propune o soluție care ajută la cultivarea relației. Această metodă are scopul de a transforma relația în una sănătoasă și matură. Metoda Espere înseamnă a trece de la opoziție și de la fi dominat la confruntare, ținând de următoarele sfaturi:

– Confirmați punctul de vedere al celuilalt („Da, am ascultat punctul tău de vedere, înțeleg cum te simți când…)

– Vă exprimați punctul de vedere („Eu consider că…”)

– Abordați în comun felul în care resimțiți situația.

– Luați decizii personale, nu vă lăsați influențați de dorința de a-l menaja pe celălalt.

Totodată, trebuie să înțelegeți că a cultiva o relație nu înseamnă să faceți sacrificii, să menajați comportamentul celuluilat cu prețul unei minciuni. De exemplu: „Decât să risc să-l pierd, mai bine nu-i spun că nu mi-a plăcut cum s-a comportat cu mine.” Așadar, pentru a avea o relație sănătoasă, evitați amenințările care pot fi directe sau indirecte.

Amenințările contribuie la întreținerea dependenței și limitează libertatea de a alege. Critica neconstructivă se folosește, de obicei, pentru a-l răni pe cel de alături. Astfel, se construiesc dubii sau senzații că nu sunteți atât de buni ca ceilalți.

Șantajul la fel este aplicat în relațiile infantile. De obicei, este o amenințare care are ca scop de a influența alegerile și comportamentul partenerului. De exemplu: „Dacă te duci cu fetele în oraș, mă voi supăra enorm.”

Practicând astfel de comportamente în propria relație veți dezvolta dependența, lipsa de iubire și de încredere în sine, pot apărea reacții agresive sau chiar poate fi și violență. Pentru funcționarea unei relații sănătoase este nevoie de doi parteneri responsabili, fără ca să se justifice unul în fața altuia, ci să caute soluții mature pentru a rezolva crizele din relație.

Schimbarea se începe de la voi, dacă nu-i puteți schimba pe cei din jur, puteți schimba modul în care interacționați cu ei. Într-o relație sănătoasă există cereri clare, propuneri deschise, refuzuri, stimulări, entuziasm, proiecte și visuri.

Mary