Despre femeile care nu au fost niciodată iubite

,,Arăt acceptabil, sunt inteligentă, am simțul umorului, un job bun. De ce nimeni nu mă iubește? Altele deja sunt căsătorite sau au o mulțime de admiratori. Eu însă nu pot avea o relația cu vreun bărbat. Dar îmi doresc atât de mult să mă simt iubită și singură să iubesc.

La toate training-urile la care am fost a fost spusă aceeași idee: ”Nimeni nu te va iubi, dacă nu vei învăța mai întâi să te iubești tu însăți. Simte-te ca o regină și atunci bărbații vor fi la picioarele tale”. Probabil această afirmație este una adevărata, dar eu nu pot să mă iubesc.”

Aceasta este o istorie prea des auzită. Totuși, de fiecare dată inima ți se umple de compasiune când auzi că la întrebarea : ”Ai primit suficientă afecțiune în copilărie? Cum a fost relația ta cu părinții?”, femeia răspunde cu o iritare vizibilă:

„Ce importanță are ce relații am avut cu părinții?”. Când reușești să treci peste barierele psihologice ale acestei persoane îți dai seama că este o ființă fragilă. Un om plăpând care toată viața trăiește cu sentimentul că părinții nu au iubit-o cu adevărat.

Aceasta este o povară în jurul căreia oamenii trebuie să construiască un sarcofag de protecție, pentru că altfel nu vor supraviețui. Această traumă din copilărie afectează viața persoanei și a celor din jur ca o radiație. Cel mai probabil că și copii acestei femei vor suferi din cauza lipsei de dragoste a mamei.

Pentru un om nu este nimic mai distructiv decât răceala și respingerea din partea părinților. Acest copil sfârșește prin a se respinge pe sine însuși.

Cum să îi poți iubi pe alții, dacă nici tu nu ai fost iubit?

Pe noi toți – cei care am fost iubiți în copilărie sau nu – ne atrag lucrurile cunoscute, familiare. De aceea femeia cu un tip de atașament nevrotic, a cărei nevoi emoționale nu au fost satisfăcute în copilărie, va repeta același patern de atitudine și în relație cu alții, inclusiv cu bărbații. Cel mai des, aceste femei se vor îndrăgosti de bărbați indiferenți și vor încerca să obțină reciprocitate afectivă. Până la urmă, acesta este țelul fetiței care a vrut să obțină dragostea unor părinți indiferenți.

Pentru că această femeie nu știe cum trebuie să fie adevărata iubire, ea consideră că aceasta poate fi meritată. Astfel ea depune efort pentru a merita și îndrăgosti în sine un bărbat care o respinge.

Pentru femeia care nu a fost iubită în copilărie este extrem de important să fie iubită și să nu fie abandonată.

Ea foarte ușor devine un ostatic a sentimentului de vinovăție și începe a crede că ea a provocat bărbatul spre o astfel de atitudine (mama cu tata se ceartă – asta pentru că eu nu este o fiică destul de bună). Pe de altă parte, orice gest de atenție din parte bărbatului pentru ea devine extrem de semnificativ și important, pentru că în copilărie nu au avut parte de așa ceva.

Din moment ce femeia nu știe cum să construiască o relație sănătoasă și funcțională, ea va fi gata să accepte mai puțin decât merită.

Din păcate, este imposibil să începi să te iubești pe tine doar schimbându-ți percepția asupra propriei persoane. Trebuie să îți completezi resursele de iubire care nu au fost asimilate în copilărie, din care apoi să manifestezi dragoste față de tine și cei din jur.

Sursa :