Despre despărțire, așa cum nimeni nu ți-a spus până acum

Te simți straniu și prost după o despărțire. Înțelegi că este ireversibilă, dar te agăți de speranță. Încerci să te convingi prin iluzii că se mai poate.

Atunci când îți îmbraci inima în haine groase, pentru că îi este tot mai frig, înțelegi că ceva nu este în regulă. Îmbraci o a treia bluză, îți pui fular, acceptând inevitabilul. Aceasta este prima etapă a trecerii printr-o pierdere – negarea.

Negarea este înlocuită apoi cu furia. Începi să devii nemulțumit de totul din jur. Lucrurile aruncate prin cameră, lipsa unui zâmbet și a căldurii. Te înfurie lucrurile care s-au acumulat și acum au ieșit la suprafață.

Cât de mult ar încerca partenerul, ce nu ar face, nu devine mai cald. Nimic din ce se întâmplă nu oferă rezultate considerabile. Tensiunea crește. Prin geam vezi cum plouă și ninge. Disperat încerci să faci ceva, dar totul este în zadar. O singură zi de afecțiune este urmată de o săptămână de certuri. Acest lucru te epuizează de puteri, de aceea urmează următoarea etapă – negocierea.

”Poate nu am încercat suficient? Poate nu am făcut destul unul pentru altul? Poate… ”. Dubiile fac parte deja din rutina ta. Undeva în adâncul sufletului îți dai seama că iubirea a dispărut și toate tentativele de a crede altceva au fost fără sens. Încercai să negociezi singur cu tine că totul încă poate fi salvat. Dar nu are rost.

A recunoaște că iubirea nu mai există, înseamnă a acționa. Asta sperie. Nu ai resurse pentru a acționa: nici financiare, nici emoționale. Dar răceala continuă să-ți umbrească existența. 

Pentru tine devine mai comod să încerci să te convingi că nu ai dreptate, că totul poate redeveni ca înainte. Anume în acest mod te reîntorci la prima etapă și circular iarăși treci prin toate etapele. Asta poate dura ani.

Apatia, pierderea interesului, groaza încep să te domine. Urmează etapa depresiei. Este o etapă a pustiului interior. Recunoști că relația nu merge. Nu mai există dragoste. Nu mai există un conflict interior. Ai acceptat realitatea.

Nu te mai sperie frigul. Știi că trebuie să te îmbraci bine. Privind copacii goi care nu se las îndoiți de vânt, îți dai seama de propria putere. Începi o nouă viața. Ești pregătit pentru schimbări. Vor urma sărbătorile, care în mod simbolic vor reprezenta un nou început pentru viața ta.