Despre acel moment, când nu mai ești comodă pentru oamenii din viața ta

Dacă nu mai ești comodă pentru ceilalți, vei observa o distanțare bruscă a „prietenilor”, rudelor și tuturor oamenilor. Iată cum se va întâmpla asta!

Încetezi să mai asculți plângerile altora, nu mai menții conversațiile online de câteva ore, nu mai fugi la o întâlnire când nu îți este comod să o faci, nu mai dai sfaturi și nu mai accepți sfaturile pe care nu le-ai cerut.

Când persoanele apropiate nu mai acceptă schimbările care sunt un efect al terapiei, vine momentul când apar dubii referitor la necesitatea terapiei.

Concomitent cu schimbările pozitive care au loc cu clienții în timpul terapiei, au loc mai multe conflicte cu persoanele apropiate. Ele încep să îți reproșeze că nu le înțelegi, că nu le oferi atenție, uiți de ele, încetezi să le mai oferi susținere etc.

În ochii lor devii un egoist, care (cum poate fi așa ceva!) se gândește dar la sine.

Nu mai ești comodă pentru oamenii din jur. 

Ei pot fi înțeleși. Este doar atât de comod să fii sigur că lumina se va aprinde, dacă vei apăsa pe buton, chiar dacă o cauți tactil în întuneric. Nici nu îți vine în cap că nu vei putea găsi butonul.

La fel ca și cu prietenul căruia te plângi mereu, fără a te mai gândi dacă este adecvat asta și dacă el are sau nu alte treburi. 

Îl vei întrerupe fără să-ți pese atunci când el va vorbi despre sine, pentru că tu îl percepi ca pe Salvatorul tău și el nu are dreptul să se plângă. 

Când acest prieten nu este la îndemână, furia Agresorului devine inevitabilă. Numai astfel el îl poate reîntoarce.

În astfel de situații, clienții încep să aibă dubii dacă într-adevăr au nevoie de aceste schimbări în urma terapiei, pentru că ele duc la certuri cu familia și prietenii.

În această etapă clienții își dau seama de un lucru important. Ei înțeleg că avertismentele mele despre posibile schimbări în relațiile lor nu sunt doar cuvinte goale, ci niște realități. Atunci când clientul numai a simțit o eliberare interioară, el află că există forțe exterioare care îl rețin – acele forțe sunt relațiile sociale.

De multe ori, prietenii – victime spun că prietenia voastră durează mulți ani. Și dacă relația se va destrăma, aceasta va fi din cauza ta. Ei mai afirmă și că vei duce toată viața povara conștientizării că ai făcut nefericită o altă persoană.

Aceasta însă este un șiretlic a unui manipulator, care încearcă să te țină captiv în relație cu orice metode posibile. 

Tot ce e scris mai sus se referă și la relațiile cu rudele. 

După părerea mea, există și un alt motiv de ce persoanele apropiate nu sunt interesate în schimbările tale.

În cazul dat ele vor fi nevoite să se privească pe sine din altă perspectivă, să schimbe ceva în ele. Însă acest lucru este dificil, necesită multă energie și poate fi chiar și înfricoșător.

Ele pot să nu fie conștiente de propriile temeri. Inconștient, însă, încearcă să își apere poziția cu orice metodă, încercând să te țină în vechea relație. 

Oprește-te și gândește-te:

-Ce interese comune te leagă de persoana de alături?

-În această relație există ajutor reciproc, sau el este unilateral?

-Ce vei pierde și ce vei obține dacă vei renunța la această relație?

Câteodată, doar privind în retrospectivă, îți dai seama cât de utile au fost pentru tine unele schimbări.