Fugi de lângă omul care nu poate trăi o zi fără tine! Cum să faci diferența între dependența sănătoasă și cea bolnavă

Psihologia tot mai des atinge tema dependenţei, a necesităţii excesive şi chiar abuzive într-o relaţie. Şi adesea, psihologii pun acest fenomen într-o lumină sau mai bine zis: umbră negativă.

Îmaginează-ţi că te-ai îndrăgostit, deşi aici nu e nevoie de imaginaţie. Majoritatea oamenilor au iubit măcar o dată. Mereu te gândeşti la persoana dragă, ţi se pare ideală, cea mai frumoasă şi cea mai unică.

Ai impresia că nu ai putea supravieţui o zi fără ea. Este un sentiment absolut normal, trăit de orice cuplu la începutul relaţiei.

Acesta este cel mai simplu exemplu al dependeţei într-o relaţie. Inofensiv şi chiar plăcut.

Dar ce se întâmplă după? Din moment ce te afli într-o relaţie stabilă, apare rutina, iar odată cu ea – frica. Şi atunci încep reproşurile:

• Din cauza lui eu trebuie să renunţ la întâlnirile cu prietenele, să merg mai rar la film?
• Sunt acum obligat să lucrez mai mult şi să am un venit mai mare pentru a putea întreţine minim două persoane?
• Acum va trebui să nasc şi să-mi iau concediu de la serviciu?
• Sunt atât de obosită, iar el cere atenţie, se comportă aidoma unui copil mic.
• M-am săturat că mereu îmi cere ajutorul în chestiile casnice. Uneori am impresia că intenţionat face lucrurile incorect.

Prin ce diferă dependeţa sănătoasă de cea patologică?

Cea sănătoasă se caracterizează prin încrederea reciprocă a partenerilor. Atunci când ambilor le place să-şi petreacă timpul împreună. Iată câteva indicii ale unei „dependențe” adecvate:

1. Relaţiile sunt sincere, nu există „jocuri” în ele.
2. Există încrederea totală între parteneri.
3. Nu există controlul celeilalte persoane: nu e cazul să verifici telefonul în secret sau să îl urmăreşti în pălărie şi ochelari de soare.
4. Există un sentiment calmant al satisfacţiei în relaţie.
5. Există libera alegere. Asta nu rezultă în infidelitate. Pur şi simplu, partenerii ţin la dezvoltarea personală a ambilor.

Cum apare dependenţa benefică?

În intimitatea autentică, există sentimentul satisfacţiei spirituale. Partenerul este perceput drept o presoană matură, independentă, care nu trebuie „dădăcită”.

Dependenţa sănătoasă în relaţie se bazează pe decizia voluntară, bazată pe o alegere matură. Un om îl alege pe altul, luând în consideraţie 3 factori:

1. Emoţional. Îmi place de el/ea, simt o atracţie faţă de această persoană.
2. Intelectual. Creierul meu este de acord cu alegerea inimii.
3. Social. Îmi dedic timpul acestei relaţii, vreau să formăm împreună o familie, să implic persoana aleasă în cercul meu familiar.

Sursa :