De ce persoana pe care o urăști cel mai mult e adesea cea pe care o iubești cel mai mult

Mă îndoiesc că sunt singurul om care spune că nu-mi plac majoritatea oamenilor. Și sunt aproape convins că majorității oamenilor nu le place majoritatea oamenilor – un lucru care, dacă să te gândești – e amuzant și interesant în sine.

Conceptul conform căruia lucrurile „îți plac” sau „nu îți plac” merită puțină atenție. Ai putea crede că un asemenea proces crucial care controleaza modul nostru de luare al deciziilor ar fi obiectiv masurabil. Și totuși, nu e așa.

Simpatiile sau antipatiile noastre, de rând cu celelalte predilecții, spun mai multe despre noi decât obiectul atitudinii noastre. Desigur, am putea crede că motivele ce stau în spatele simpatiilor sau antipatiilor sunt împărtășite de toată lumea, dar lucrurile stau diferit.

E incredibil că până și cele mai mărunte lucruri ne provoacă reacții emoționale. Ce e și mai incredibil e profunzimea acelor emoții, și faptul că doar alte ființe umane par să fie în stare să ne arate acele profunzimi.

Lucrurile pot să-ți placă sau să-ți displacă, însă numai pe oameni poți să-i iubești sau să-i urăști cu adevărat. Numai oamenii sunt în stare de procedee creative prin care să stimuleze zone sensibile, de parcă ar apăsa pe butoane. Există o complicație care îngreunează un pic înțelegerea dragostei și a urii. Ele fiind două stari emoționale pronunțate, adesea se suprapun – facând dificilă diferențierea lor.

Adevărul e că nu poți face mereu diferența dintre dragoste și ură. Emoțiile nu pot fi prezentate numai în alb și negru; ele mai mult seamană a cocktail-uri – o mulțime de ingrediente amestecate la un loc pentru a crea o emoție unică. Nu înseamnă că orice persoană pe care o urâm, o iubim în același timp. Ar fi ridicol. Dar, uneori – „uneori”—anume așa și este.

Când te găsești într-o asemenea situație, felul în care interpretezi emoțiile este hotărâtor.

Dacă interpretezi cocktail-ul din dragoste și ură în primul rând ca dragoste, atunci foarte probabil că vei învăța din experiență, vei crește ca personalitate și-ți vei continua relația sănătoasă.

Dacă însă interpretezi emoțiile ca constând în principal din ură, atunci foarte probabil ești pe calea de a-ți nega dragostea și a distruge relația. Din păcate, o asemenea practică se leagă de tine.

Lucrurile care ajută sau ne afectează ego-urole sunt cele care solicită reacții emoționale intense. Iubim oamenii pe care îi iubim fie pentru că ego-urile noastre îi doresc, fie că ne validează încrederea în sine oferindu-ne dragoste înapoi.

Ne place să iubim pentru că dragostea e departe de altruism. Ne place să fim iubiți pentru că astfel ne simțim mai buni. Dragostea deci se ține pe egoism sănătos, și aceasta e perfect normal.

Ceea ce înseamnă că urâm anume oamenii care ne afectează ego-urile în vreun fel sau altul. Ei pot fi agresivi și să ne insulte. Ei pot demonstra lipsă de respect sau pur și simplu să ne folosească, umilindu-ne de-a lungul procesului. Sau pot să ne comunice cine știe ce adevăr, pe care nu am vrea să-l auzim.

Asta e partea cu ego-urile… La început ele se arată puternice și pline de viață, ca apoi la cel mai mic pericol că ar putea să se zgârâie, te împing să fugi cât mai repede în zări. Pentru a iubi pe cineva profund, trebuie să lași acea persoană să se apropie de ego-ul tău, cât mai aproape. Acea persoană trebuie să te cunoască pe dinăuntru.

Adevărata problemă e atunci când apare persoana de care ne îndrăgostim. Cât timp durează luna de miere, majoritatea oamenilor nu atrag atentia partenerului la defectele pe care acesta le are. Numai după ce sunteți împreună de ceva vreme și vă simțiți deschiși unul față de altul, partenerul poate să-ți atragă atenția la o parte din tine de care nu ești prea bucuros să ți se spună.

Majoritatea oamenilor se vor simți insultați, atacați și răniți – poate chiar se vor răzbuna cumva. Situația se agravează și dragostea de altă dată mutează în ură. Toate aceste neplăceri puteau fi evitate dacă eram destul de maturi încât să înțelegem că e în regulă ca persoana pe care o iubim să ne atragă atenția la defecte și slăbiciuni.

Ei nu o fac ca să ne rănească sau să ne insulte – deși situația poate varia de la persoană la persoană – ci pentru ca noi să ne privim dintr-o parte, și să ne vedem astfel cum ne vă ceilalți din jur. Poate fi dificil și neplăcut să te privești cu alți ochi – avem nevoie de cineva care să ne ajute să vedem.

În loc să-ți urăști iubitul sau iubita pentru că ți-a arătat defectele, ai face mai bine să-i ceri ajutorul să le corectezi. Dacă sunt într-adevăr defecte, atunci ar trebui să fii bucuros să începi să scapi de ele mai devreme sau mai târziu.

O relație este un parteneriat, iar parteneriatele valorează ceva numai atunci când ambele părți lucrează pentru dezvoltare și succces. Pentru că instinctul îți spune să-urăști pe cei ce-ți rănesc ego-ul, dar ține minte că ego-urile noastre nu-s în stare să controleze situația.

Ele nu-s capabile de raționamente complexe – ele doar reacționează, niciodată nu acționează proactiv. Poți să-ți asculți ego-ul, dar în cele din urmă, ai nevoie de gândirea rațională pentru a lua o decizie.

Acum convinge-te că persoana pe care cândva ai iubit-o și pe care acum o urăști, nu e cumva cel mai bun lucru care se putea întâmpla cu tine.

via: novapost