fb

De ce unii oameni aleg să fie singuri decât să se implice într-o relație

Alegând calea unei singurătăți controlate, indiferent că este vorba despre un EL sau despre o EA, se pune întrebarea dacă nu cumva această soluție constituie de fapt un mod inconștient de a fugi de iubire.

Veți spune că oamenii caută cu ardoare iubirea, pasiunea, împlinirea de cuplu, dar nu suntem toți la fel: anumite persoane preferă solitudinea, ridicând în jurul lor un soi de bariere invizibile, dar ferme.

A duce o viață de burlac sau de burlăciță prezinta fără îndoială o serie de avantaje, dar de multe ori această alegere maschează o rană nevindecată și teama de a nu suferi din nou din pricina iubirii neîmpărtășite sau a unei relații menite să se sfârșească prost.

În această situație, zidurile în spatele cărora se ascund protagoniștii în căutare de refugiu se pot demonstra dăunătoare propriei lor evoluții personale.

După o despărțire dureroasă, nu e ușor să faci din nou loc în inima ta sentimentului de iubire: „nu mai vreau să sufar, pot să fac sex doar atunci când simt nevoia, fără să mă mai implic într-o relație serioasă”.

Dar a fi „single” constituie un soi de libertate ce functionează asemenea unui cuțit cu două tăișuri: pe de o parte permite gestionarea timpului liber după cum te taie capul, dar pe de alta parte îți îngrădește creșterea în plan personal.

Singuratatea distructivă

Fără a fi nevoit să dai socoteală cuiva despre cum îți organizezi timpul și spațiul și fără să trebuiască să-ți justifici acțiunile, riști să te transformi într-o persoană egoistă, egocentristă și insensibilă.

Dacă solitudinea durează prea mult, acordarea atenției în exclusivitate propriei persoane conduce la un soi de închidere în sine, limitându-ți orizonturile, blocând creativitatea și dorința de aventură, de acumulare a noi experiențe menite să te îmbogățească sufletește.

Oricât ar părea de dificil să o iei din nou de la capăt cu o relație de iubire, viața de cuplu îți extinde frontierele cunoașterii, sporește resursele prin complicitate și stimulează spiritul de fair-play, simțul umorului, inițiativa și capacitatea de a identifica soluții rapide la problemele de zi cu zi.

Nimeni nu-ți poate garanta că o nouă relație va funcționa mai bine decât cea destrămată anterior, dar a trăi cu adevărat înseamnă să-ți asumi și riscuri, nu-i așa?

Source :