fb

De ce trebuie să-i întâlnești pe cei dragi la aeroport

Eram în avion, lângă o femeie frumoasă și fratele ei. Ne-am cunoscut pe aeroport. Când am aterizat, m-au întrebat: „Te întâlnește cineva?”.

Mi-am amintit instrucțiunile soțului: „Când sosești, ia un taxi și nu negocia”. Am dat din cap că nu mă întâlnește nimeni. Mi-au propus amabil să mă ia cu mașina, dar m-au avertizat că mă pot duce doar până la o anumită stradă, pentru că acolo vor lua altă direcție.

Nu acordam atenție acestor fleacuri. Dar în momentul în care am ajuns la destinație, m-am întristat enorm și am început să mă întreb: „De ce soțul nu m-a întâlnit? De ce?”. Noii mei prieteni au oprit destul de repede și mi-au spus că mai departe drumurile noastre nu coincid.

I-am salutat călduros și le-am urat drum bun. Pe autostradă, mașinile circulau cu o viteză teribilă. Ningea. Aveam o vestă pe mine și înghețam. Am ridicat mâna pentru a încerca să opresc o mașină. Zece minute mai târziu am înțeles că este practic imposibil acest lucru. După încă 15 minute, mi-am pus pe mine toate hainele care le aveam în valiză și am pornit de-a lungul drumului.

Într-un sfârșit am ajuns la o stație, am urcat într-un autobuz, apoi într-un troleibuz, apoi am mai oprit o mașină și doar după încă 3 ore am reușit să ajung acasă. Cum am intrat pe ușă, m-am prăbușit pe podea. Soțul stătea la calculator – salva Universul, din acest motiv nu a putut veni deodată, cu toate că a strigat: „Ai ajuns acasă, iubito?”.

Stăteam pe podea, cu brațele întinse și nu mă grăbeam să mă ridic. „Ce dracu – m-am gândit eu. Ce dracu fac lângă acest om?” Știam tot ce avea să-mi spună. Că trebuia să iau un taxi, fără să-mi fac probleme cu mâna mea. Că este prostesc să întâlnești un om, la miezul nopții, la aeroport, dacă nu ai un automobil propriu. Că doar caut un motiv de ceartă. Știam toate motivele și toate argumentele logice de care practic nu te poți lega. Dar inima mea înțelegea că ceva este în regulă.

Abia după câteva luni am fost în stare să formulez în mod clar problema, după ce am privit o emisiune. Mama aranja copiii în mașină pentru a pleca la aeroport să-l întâlnească pe soț. Copiii erau capricioși și făceau gălăgie, iar mama i-a întrebat: „De ce întotdeauna trebuie să-l întâlnim pe tati?” și aici copiii, cu glasurile lor amuzante, i-au răspuns: „Pentru că-l iubim!”. Apoi s-au liniștit și au stat cuminți până la aeroport.

Atunci am înțeles totul. Îi întâlnim pe cei dragi nu pentru că au bagaje grele și au nevoie de ajutor. Îi întâlnim, pentru că îi iubim. Iubirea – este să-i întâlnești pe cei dragi la aeroport, gară de tren, de autobuse! Cu prezența noastră vrem să-i bucurăm pe cei dragi. Să-i susținem. Să-i îmbrățișăm și să le spunem: „Cât este de bine că te-ai întors!”.

Doar, nu am creat o familie pentru a-mi se spune: „Ia un taxi”, „Nu mă deranja”, „Nu mă încurca”, „Descurcă-te singură, este simplu”. Am creat o familie pentru ca cineva să mă aștepte în sala de sosire și să mă caute nerăbdător prin mulțime…

Da, dacă abordăm problema în mod rațional și prudent, toate aceste întâlniri aproape întotdeauna sunt incomode, ilogice și se pare că nimeni nu are nevoie de ele. Poți să nu mergi la aeroport – te deranjează ambuteiajele sau jocul de pe calculator nu te lasă.

Poți să nu mergi personal la spital – poți trimite printr-un curier niște portocale. Poți să nu-ți sărbătorești aniversarea – oricum este o sărbătoare stupidă care nu merită efortul. Ai putea, în general, să nu faci nimic. Și ai putea spera că față de un indiferent ca tine, ceilalți nu vor fi indiferenți.

Dar nu se întâmplă astfel. Relațiile bune necesită efort. „De unul singur” este doar rău. Îți poți permite să ai o mașină cu șofer. Dar, atunci când te întorci acasă, nu arzi de nerăbdare să-i vezi fața șoferului, ci a celor dragi ție. Cu toții ne dorim acest lucru. Dar nu toți sunt gata să o facă.

Sau poate, unii sunt prea lenoși să întâlnească, să asculte, să mângâie și să-i bucure pe cei dragi. Poate pentru că nu ne mai iubesc? Sau poate că nu au fost niciodată în stare să o facă. Cum spunea și bărbatul din emisiune: „Crezi că soția mea este o scorpie, pentru că trebuie să o iau de la aeroport? Eu cred că, vreau să fiu acolo pentru a o întâlni. Iată singura diferență.

Source :

etozhizn