De ce somnul este atât de important pentru bunăstarea vieții noastre

Cu cât mai mult acționăm împotriva propriului somn, cu atât ne este afectată capacitatea noastră de a lucra.

Somnul sănătos și deplin ne face să fim mai eficienți, mai atenți, acesta nu ne fură din timpul prețios. Dimpotrivă, un somn calitativ face ca timpul în care nu dormim să fie cât mai productiv și reușit.

În ciuda faptului că majoritatea dintre noi știu cât de important este somnul sănătos, cu cât mergem mai departe, cu atât predomină oboseala cronică. Pentru aceasta există mai multe motive. Trăim vremuri incredibil de epuizante și dificile.

Suferim de oboseală cronică cauzată de prea multă muncă, ținem diete care nu sunt sănătoase, lipsa de mișcare, de somn calitativ. Stăm mai mult acasă de frică să nu ne îmbolnăvim și avem un nivel de stres incredibil de mare. Ne spunem că trebuie să avem mai multă grijă de noi, să bem mai multă apă, să dormim suficient, dar nu facem aceste lucruri…

Oamenii se pot simți obosiți chiar și atunci când dorm opt sau mai multe ore pe zi, dar totul depinde de cum este structurată ziua noastră. Doar schimbând rutina zilnică ne vom simți mai plini de viață. Dacă vom aborda acest lucru cu înțelepciune, vom avea chiar mai mult timp de calitate pentru odihnă.

Urmăriți cu atenție timpul vostru

Trebuie să știți când să adormiți și cum să dormiți. Cercetările științifice arată că oamenii rareori dorm în mod disciplinat din momentul când luminile din dormitor s-au stins. Ei pot dormi pe canapea în timp ce se uită la televizor sau să mai doarmă puțin după ce a sunat alarma. Dar nici unul, nici altul nu dorm complet.

Rata medie de somn de 8 ore poate fi o combinație de 6 ore de somn pe săptămână și 12 ore de somn în weekend sau de sărbători. Un somn de calitate înseamnă a adormi și a te trezi la aceeași oră. În acest fel vă veți simți mai odihnit

Culcarea mai devreme

Majoritatea adulților lucrează cu normă întreagă și singurul timp în care dorm suficient este noaptea. Dacă vreți să aveți un somn calitativ, trebuie să vă culcați devreme. Dacă veți face acest lucru, veți avea mai multă energie să faceți și alte lucruri importante pe lângă cele legate de muncă.

Profitați de dimineți

Trezirea devreme vă va permite să faceți și activități fizice de dimineață, iar toată ziua vă veți simți plini de energie. Exercițiile regulate vor duce și ele la îmbunătățirea somnului. Dacă vă veți trezi dimineața devreme pentru a face sport, seara vă veți simți mai obosiți. Veți avea mai multe șanse să vă culcați mai devreme.

Timp pentru odihnă

Un motiv pentru care oamenii rămân trezi până târziu este că doar după ce adorm copiii și spală toate vasele, în sfârșit este timpul să facă ceva doar pentru ei. Dar puteți folosi acest timp liber fără să sacrificați somnul. În schimb puteți să priviți un film interesant, să citiți o carte demult începută. Toată lumea trebuie să aibă timp pentru relaxare și odihnă.

Somn așteptat cu nerăbdare

Investiți în pijamale frumoase, în lenjerie de pat cu imprimeurile preferate, creați un ritual special cu lumânări parfumate, cu muzică. Petreceți util timpul cu partenerul. Sunt multe alte metode de relaxare decât serialele TV.