De ce oamenii cu adevărat buni au parte de relații proaste și nefericite? Răspunsul unui psiholog

Iată problema cu care mă confrunt de multe ori pe săptămână în cabinetul meu. Vin doi oameni, iubit și iubită, soț și soție și spun că au o relație sau o căsnicie nefericită, că vor să îmbunătățească totul, întrucât mai departe nu pot continua așa.

Iată și misterul – ambii nu sunt deloc răi. Nu se jignesc reciproc, nu se urăsc. Ambii încearcă să fie oameni buni, dar nu se primește. Relația nu funcționează.

De ce? 

Vina o poartă imperfecțiunea noastră și incapacitatea de a cunoaște psihologia omului. Trebuie să știi și să înțelegi – nu percepem realitatea în mod obiectiv. Între realitate și percepția noastră se află aprecierile noastre – filtrul care orientează emoțiile noastre într-o direcție sau alta.

Cercetările demonstrează că cei care sunt nemulțumiți de relația sau de căsnicia lor încetează să aprecieze comportamentul partenerului. În gesturile lui drăguțe ei văd motive ascunse sau o anumită forțare.

De exemplu, după o ceartă soția pregătește cina, vrând să pună capăt neînțelegerii. Soțul însă o privește și se gândește că o face intenționat, pentru ca ziua următoare să poată merge la cumpărături.

Astfel, acesta consideră că motivul conflictului este femeia. Cum credeți, în acest cuplu va fi armonie? Nu va fi! Stresul în cuplu va crește: el știe că este bun, pe când soția cu siguranță nu este.

Cel mai rău lucru posibil

Este exact ceea ce distruge o relație. De exemplu, bărbatul nu răspunde la apel. Femeia, în loc să se gândească „probabil nu a auzit”, se gândește „o face intenționat”. Convingându-se emoțional că bărbatul e un nemernic, femeia se supără.

Refuză să mai vorbească cu el. Bărbatul se supără și el, răspunzând cu aceeași monedă. După câteva zie, când el o va ingora, ea se va supăra cu adevărat. Cum credeți, cât de curând va reveni armonia în această relație?

Deși, repet, ambii sunt buni și vor binele relației.

Eu – e cu totul altceva

Pe lângă faptul că oamenii percep greșit acțiunea celui de alături, ei mai și explică greșit propriile lor acțiuni. De exemplu, el crede că ea este ocupată cu telefonul pentru că nu-i este interesant, pe când la rândul său este ocupat cu telefonul, pentru a se relaxa.

Cu cât mai mult interpretăm propriile acțiuni în mod pozitiv și acțiunile partenerului în mod negativ, cu atât crește stresul și nefericirea în relație. Este o realitate dură a relațiilor din ziua de azi.

Care este soluția? 

S-a demonstrat că cei care sunt fericiți în relație procedează altfel. Ei interpretează pozitiv acțiunile partenerului. De exemplu, în cazul cu cina soțul se gândește „ce soție minunată am, vrea să mă surprindă plăcut.”

Ar fi motive să spunem că relația nu funcționează, dacă unul din parteneri are un comportament grosolan și din start este un nemernic. Dar dacă ambii sunt buni? În acest caz totul este diferit: doar intrepretarea pozitivă a acțiunilor reciproce duce la o relație fericită.

Data viitoare, atunci când vei dori să explici negativ comportamentul partenerului, oprește-te și găsește o explicație pozitivă. Vei vedea cât de mult se va înbunătăți relația.

Psiholog Pavel Zîgmantovici