De ce oamenii cu adevărat buni au parte de relații proaste și nefericite? Răspunsul unui psiholog!

Iată problema cu care mă confrunt de multe ori pe săptămână în cabinetul meu. Vin doi oameni, iubit și iubită, soț și soție – și spun că au o relație sau o căsnicie nefericită, că vor să îmbunătățească totul, întrucât mai departe nu pot continua așa. Iată și misterul – ambii nu sunt răi. Nu se jignesc reciproc, nu se urăsc. Ambii încearcă să fie oameni buni, dar nu se primește. Relația nu merge.

De ce? 

Vina o poartă imperfecțiunea noastră și incapacitatea de a cunoaște psihologia omului. Trebuie să știi și să înțelegi – nu percepem realitatea în mod obiectiv. Între realitate și percepția noastră se află aprecierile noastre – filtrul care orientează emoțiile noastre într-o direcție sau alta.

Cercetările demonstrează că cei care sunt nemulțumiți de relația sau de căsnicia lor încet să aprecieze comportamentul partenerului. În gesturile lui drăguțe ei văd motive ascunse sau o anumită forțare.

De exemplu, după o ceartă soția pregătește o cină, vrând să pună capăt neînțelegerii. Soțul însă o privește și se gândește că o face intenționat, pentru ca ziua următoare să poată merge la cumpărături. Astfel, acesta automat consideră că motivul cerții e femeia. Cum credeți, în acest cuplu va fi armonie? NU va fi! Stresul în cuplu va crește: el știe că e bun, pe când soția cu siguranță nu.

Cel mai rău lucru posibil

E ceea ce distruge o relație. De exemplu, bărbatul nu răspunde la apel. Femeia, în loc să se gândească „probabil nu a auzit”, se gândește „o face intenționat”. Convingându-se emoțional că bărbatul e un nemernic, femeia se supără. Refuză să mai vorbească cu el. Bărbatul se supără și el, răspunzând cu aceeași monedă. După câteva zie, cnd el o va ingora, ea se va supăra cu adevărat. Cum credeți, curând va veni armonia în așa relație. Nu!

Asta în pofida faptului că ambii parteneri sunt buni.

Eu – e cu totul altceva. 

Pe lângă faptul că oamenii percep greșit acțiunea celui de alături, ei mai și explică greșit propriile lor acțiuni. De exemplu, el crede că ea e ocupată cu telefonul pentru că nu-i este interesant, pe când la rândul său e ocupat cu telefonul, pentru a se relaxa. Cu cât mai mult interpretăm propriile acțiuni pozitiv și acțiunile partenerului negativ, cu atât crește stresul și nefericirea în relație.

Care este soluția? 

S-a demonstrat că cei care sunt fericiți în relație procedează altfel.

Ei interpretează pozitiv acțiunile partenerului. De exemplu, cazul cu cina: soțul se gândește „ce soție minunată am eu, vrea să mă surprindă plăcut.”

Ar fi motive să spunem că relația nu merge, dacă unul din parteneri are un comportament grosolan și că din start e un nemernic. Dar dacă ambii sunt buni? În acest caz totul e diferit: doar intrepretarea pozitivă a acțiunilor reciproce duce la o relație fericită.

Data viitoare, atunci când vei dori să explici negativ comportamentul partenerului, oprește-te și găsește o explicație pozitivă. Vei vedea cât de mult se va înbunătăți relația.

Psiholog Pavel Zîgmantovici

Sursa :