De ce nu trebuie să depinzi emoțional de cineva

Eckhart Tolle, autorul bestsellerului „Puterea prezentului”, dezvoluie adevăratul motiv pentru care nu trebuie să fim atașați de cineva. O abordare îndrăzneață și care cu siguranță te va pune pe gânduri.


Potrivit statisticilor majoritatea realațiilor de dragoste se transformă foarte repede într-o relație de tipul dragoste – ură. Iubirea își schimbă măștile și te atacă crud cu un sentiment de ostilitate față de tine însuți sau cu un eșec în dragoste. Mai mult decât atât, acest lucru este considerat o normalitate. Apoi, timp de câțiva ani relația balansează între dragoste și ură și nu înțelegi ce-ți oferă plăcere sau durere. Drama pe care o trăiești nu-ți permite să fii fericit cu adevărat. În cazul în care echilibrul dintre rău și bine se pierde, iar ciclurile negative și distructive cresc, ruptura defenitivă a relațiilor va avea loc.

Atunci când te afli pe o latură pozitivă a relației, simți față de omul de alături sentimente. Trăiești emoții profunde. Existența ta devine relevantă, pentru că cineva are grijă de tine și tu la rândul tău oferi ce ai mai bun. Sub euforia sentimentelor devii depedent de un om. El sau ea acționează asupra ta ca un drog. Îți aparține, dar ideea că acel om ar putea să nu mai fie cu tine trezește gelozie, dorința de a poseda, a manipula, a șantaja emoțional.

Motivul pentru care relațiile de dragoste sunt intense este faptul că ascund sentimente de frică, eșec, inferioritate, specifice unei ființe umane nerealizate sau naive. După ce euforia iubirii trece, apare nefericirea și durerea. Aceste relații nu sunt motiv de suferință, ele pur și simplu au scos la iveală mizeria din interiorul tău. În așa fel apare o depedență față de cineva. Iar orice depedență va ajunge la etapa în care nu va mai afecta, dar vei simți durerea mult mai mai puternic decât în trecut.

Vine momentul când partenerul tău nu-ți mai satisface nevoile. Sentimentele de durere, teamă și senzația de gol interior apar din cauza conștiinței egoiste mascată după o relație de dragoste. La fel ca și o depedență față de droguri – atât timp cât le consumi te simți bine, dar mai devreme sau mai târziu sosește acel moment când acel drog nu mai acționează asupra ta. Deci evitarea relațiilor pentru a fugi de durere nu este o soluție. Durerea există oricum. Trei eșecuri în același an au o probabilitate mai mare să-ți dea o lecție, decât trei ani în singurătate. Cu toate acestea în cazul în care ai putea accepta singurătatea, înseamnă că pentru tine acest lucru va funcționa.

via: econet