De ce nu trebuie niciodată să-ți obligi partenerul să se căsătorească

O relație nu este niciodată simplă, chiar dacă se bazează pe iubire, respect și grijă reciprocă. Mai întotdeauna avem de-a face cu portretul psihologic al unui om complet diferit, care trebuie dezghiocat, explicat și, într-un final – înțeles. Dar firește că efortul este o investiție spirtuală chibzuită în contextul unei relații sănătoase. Veți reuși să-i savurați rezultatele și să vă bucurați de sprijinul și dragostea voastră, doar că aveți nevoie de timp, răbdare și perseverență în tot ce faceți.

Nu încercați să grăbiți lucrurile. Nu încercați nici să le forțați. Concentrați-vă pe ceea ce simțiți mai bine, restul va veni cu timpul…

Tot aici se referă și goana după statutul de ,,soție”, pe care unele femei o pornesc din momentul în care pășesc într-o relație proaspătă. Inițiind o relație amoroasă cu un alt partener, ele se orientează către finalitatea fericită a acesteia, și nu către procesul ca atare. Această abordare se afirmă ca fiind eronată de la bun început. Ea exclude elementul firescului din relație, o face greoaie și forțată. Mai mult de atât, femeia care preia această strategie, riscă să pară disperată în ochii partenerului și să-i transmită un mesaj incorect.

Dar mai sunt și altfel de femei.

Femei care s-au dedicat în întregime relației de la bun început. Femei care, comparativ cu cele de mai sus, au știut să iubească, să lucreze asupra relației și să savureze momentul de aici și acum, fără a grăbi lucrurile. Dar după o anumită perioadă, obosesc și ele, dorindu-și o evoluție firească a cuplului lor, o altă etapă de consolidare a iubirii. Și e de înțeles acest lucru.

Doar că în momentul în care se naște acest conflict lăuntric, unele dintre ele aleg să-l expulzeze asupra partenerului, înaintându-i reproșuri și forțându-l să ia o decizie impulsivă. Nu este cea mai înțeleaptă această alegere.

Nimeni dintre noi nu este obligat să corespundă așteptărilor partenerului.

Nimeni nu trebuie să se schimbe radical pe le însuși sau viziunile sale, pentru că nu mai face față cerințelor partenerului. Orice om cu o stimă de sine sănătoasă este conștient de acest fapt.

De aceea, când i se va reproșa alegerea de a nu se căsători aici și acum, există șanse mari că el va reacționa destul de negativ. Făcând asta, riscați să distrugeți comuniunea, intimitatea sufletească și atașamentul dintre voi, pe care le-ați edificat atât de mult timp.

Și aici nu este vorba de conformare. În niciun caz! Aveți tot dreptul să vă comunicați gândurile, aspirațiile și planurile de viitor. Mai mult de atât, e o alegere mult mai bună să le verbalizați deschis, decât să le conservați în interiorul vostru, simțindu-vă prost din cauza asta.

Pur și simplu, e important să o faceți corect, la momentul potrivit și fără a crea impresia că acest statut e unicul lucru de care aveți nevoie de la jumătatea voastră. Încercați să vă abstractizați, cel puțin pentru o perioadă, de la aceste gânduri obsesive și să vă concentrați pe iubirea voastră.

Și nu uitați, dacă el e omul potrivit, așteptarea merită!

Daniela M.