De ce liniștea este atât de importantă pentru creier: explicația oamenilor de știință

Trăim într-o lume foarte aglomerată și gălăgioasă, care este în continuă mișcare, în plin zgomot și lumină. Deși toate acestea au propria lor magie, puterea și frumusețea tăcerii este mult mai magică. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport care numea zgomotul o „ciumă modernă”.

Raportul a demonstrat că expunerea la zgomot este foarte dăunătoare sănătății umane. Toată tehnologia modernă ne bombardează într-una cu sunete. Acasă, sunetele sunt jocurile video, televizoarele, computerele, tabletele, difuzoarele inteligente, muzica, aparatele de aer condiționat, etc.

Pe stradă se aud într-una semnalele mașinilor, zgomotul trenurilor, a sirenele. În oraș se aud mereu clopotele de la ușile magazinelor, muzica, claxoanele. Zgomotul de la autobuze și troleibuze. Este imposibil să nu te doară capul de la aceste zgomote.

Într-un studiu din anul 2013 raportat în jurnalul Brain, Structure and Function, oamenii de știință au testat asupra șoarecilor efectele tăcerii și ale diferitor tipuri de zgomot. Rezultatele au fost pur și simplu uimitoare. Acei șoareci care au fost expuși zilnic timp de 2 ore la o „ședință de tăcere” au produs noi celule hipocampice.

Iar, precum știm bine, hipocampul este cel responsabil pentru memorie, învățare și emoție. Oamenii de știință care au participat la acest studiu susțin că celulele hipocampice sunt neuroni care contribuie la o sănătate mintală mai bună.

Tăcerea poate vindeca leziunile cerebrale

Promovează regenerarea celulelor creierului. Ameliorează stresul și tensiunea. Atunci când suntem deprimați, de îndată ce facem un duș, imediat recâștigăm controlul asupra noastră.

S-a constatat că nivelurile ridicate de zgomot în unitățile de terapie intensivă neonatală duc la hipertensiune arterială la copii. La creșterea ritmului cardiac și la probleme de somn. Un alt studiu, publicat în 2006 în revista Heart, a constatat că 2 minute de tăcere sunt mult mai bune și mai potrivite decât dacă ascultăm muzica relaxantă.

De aceea tăcerea trebuie prețuită. Deși pentru mulți acest lucru sună ciudat, unii oameni sunt mult mai productivi când lucrează într-un mediu liniștit decât atunci când în jur este zgomot.