De ce femeia de azi pare fericită în fața altora, iar când rămâne singură suferă și plânge?

Ea va zâmbi în fața oglinzii din baie sau în vestiarul de la sală. Va zâmbi ca un oarecare EL să vadă că e fericită și împlinită. În acea poză cu zeci, sute sau mii de like-uri va fi perfectă. Vei crede că e specială, că e un curcubeu după o ploaie de vară. Ți-o vei imagina caldă și atât de gingașă. O vei dezmierda în mintea ta, vei dori să o privești, să-i descoperi lumea și să te lași dus de valul zâmbetului ei.

În ziua de azi minciunile se dau la pachet. Suntem mințiți oriunde: la magazin, în stradă, în mesaje și simple fotografii. Mai ieri se zâmbea în brațele bunicii, ale mamei. Se zâmbea în timp ce se mirosea o floare sau atunci când cerul cernea o ploaie măruntă. Azi se zâmbește în fața telefonului. Acolo, în lumea virtuală – toate zâmbesc. Iar pe stradă le vezi grăbite și cufundate în gânduri profunde. Pe față li se citește nervozitatea și nopțile nedormite. Chipurile lor parcă sunt de gheață, ochii răspândesc o răceală insuportabilă. Și te întrebi: „De ce femeia de azi atât de rar zâmbește sincer? De ce femeia de azi pare fericită în fața altora, iar când rămâne singură suferă și plânge?”

Fata de azi se grăbește să crească și se aruncă în aventuri care-i distrug naturalețea. Vrea să pară mare și își maschează copilărismul sub rujuri și fonuri de ten. Maturitatea este confundată cu decolteuri adânci, gadgeturi de ultima generație, cu fuste scurte, cu țigara care este fumată în grabă la un colț de stradă. Printre nopțile albe cu un necunoscut care i-a promis dragoste veșnică s-a pierdut inocența și zâmbetul. S-a pierdut și ea printre câteva pahare cu vin. A cunoscut prea repede dezamăgirea, iar apoi nu a mai avut chef să fie cea de cândva.

Toate se grăbesc undeva. Unele merg să se vadă cu amantul. Altele se grăbesc să-și aducă copilul de la grădiniță. Ea întârzie la al doilea job, are un copil de întreținut: cel pe care l-a iubit i-a părăsit fără un regret. Nici ea nu știe cine este de vină. Mai speră să iubească, dar a uitat să zâmbească. Cealălaltă de la etajul trei își vinde iubirea, societatea o judecă, ea se preface că nu știe. Se mai întâmplă că unele preferă să ajungă la stele nu prin greutăți. De ce să suporte lipsuri dacă poate să-și dăruiască tinerețea și frumusețea cuiva contra cost? Toate par fericite, dar în sufletul lor se plânge în hohote.

Și totuși de ce femeia de azi atât de rar zâmbește? Vrea să pară puternică, își maschează atât de bine slăbinciunea, încât se pierde și ea în durere, trecut și amintiri.

Femeie, zâmbește. Zâmbetul tău ar putea schimba lumea.

Cu drag, Mary!