De ce este atât de important să nu gândești rău despre alții

Atragem calitățile omului la care ne gândim și despre care vorbim. Psihologii occidentali recomandă să gândim și să vorbim despre oameni de succes, care trăiesc în armonie. Dar cu cât mai multă invidie și egoism este în noi, cu atât mai greu ne este să vorbim de bine despre cineva. Învățăm mult timp să nu criticăm. Dar cel care ne critică ne oferă karma lui pozitivă și o ia pe a noastră, de multe ori negativă.

Pe de altă parte, oameni care vorbesc puțin și acționează, realizează mai multe lucruri. Ei nu pierd energia atât de necesară pentru lucruri minunate. Apoi, dacă am făcut ceva bun pentru cineva și ne lăudăm cu asta în fața altcuiva, pierdem energia pozitivă pe care am obținut-o, făcând acest lucru bun. Să te lauzi în exces nu este binevenit.

Învățăcelul s-a apropiat de înțelept și l-a întrebat:

– Îmi spui să fiu cu mintea deschisă. Dar atunci mintea poate zbura, nu-i așa?
– Pur și simplu ține gura închisă și nu va zbura nicăieri, a răspuns înțeleptul.

Gândurile sunt înaintea vorbelor, de asta e important să nu gândim de rău despre nimeni. Cu cât mai multe gânduri haotice vom avea în cap, cu atât mai mai des le vom vorbi. Cel care gândește clar va vorbi la fel de clar.

La fel de important e să înveți să accepți critica. Cu cât omul e mai prost, cu atât mai mult acesta își va motiva acțiunile. E important să asculți acea critică, să înțelegi și să acționezi după asta.

Învață-te să gândești 5-10 secunde înainte să răspunzi. Asta va anula orice emoție negativă. Apoi, nu răspunde nimic la mânie. Atât timp cât invidia sau mânia va domina discursul tău, tot atât timp nu vei realiza nimic. La fe lde important este să nu cazi în extreme.

Nu trebuie să împarți oamenii și toate lucrurile în albe și negre. Fii deschis și trăiește fiecare clipă a vieții tale în mod conștient. Nivelul tău de înțelepciune e perceput după fiecre gest mărunt.

Spune adevărul cu vorbe bune, astfel încât celălalt să te înțeleagă. Uneori, râzi pe seama ta. Oamenii care reușesc asta sunt mai fericiți decât alții. Ieși din starea interioară tensionată. Oamenii care nu se pot controla de obicei au un discurs plin de reproșuri, de învinuiri, de critică și amenințări. Cuvintele sunt pline cu ură. Ei provoacă pe alții, încercând să trezească la aceștia starea de supărare și invidie.

Sunt puțini oameni care pot fi pe același nivel al comunicării. Acest lucru este influențat de comunitate, de timp și de loc. De exemplu, în cluburi de noapte comunicarea va fi mai greoaie. Sau, între 21:00-02:00 comunicarea va fi ignorantă. Niciodată să nu iei decizii seara, întrucât se spune că atunci se iau cele mai proaste decizii.

O regulă de aur – scapă de pretenții. Primul pas către dragoste este mulțumirea. În această lume puțini mulțumesc sincer. În esență totul se bazează pe pretenții, ascunse sau declarative. Cum apar pretențiile, calea spre inimă este blocată. Omul nu mai simte cu deschidere.

Fiecare situație ne este dată pentru a lucra asupra noastră. Cu cât mai puțină armonie este în noi, cu atât mai mult suntem încordați și cu atât mai dure lecții primim. Nu poți scăpa de o boală, dacă în primul rând nu o accepți. E primul pas spre vindecare – acceptarea.

Dacă ne este dată o încercare, înseamnă că o putem depăși. Ceea ce nu putem suporta, Dumnezeu nu ne oferă. De aia e inutil să avem pretenții față de orice – e primul pas spre îmbolnăvire. Spune cât mai des în gândul tău: „Totul va fi bine. Nu port pică pe nimeni. Sunt un om fericit”. 

Sursa :