De ce bărbatul iubit devine peste noapte un străin?

Totul era bine și frumos, fluturii alergau prin stomac, cerul era plin cu stele, o minută de separare părea un an și brusc – totul s-a schimbat. Nimic nu s-a întâmplat: nici înțelare, nici grosolănie, nimic. Pur și simplu partenerul s-a transformat într-un străin. Cum e posibil? Ce să faci cu asta?

Despre îndrăgostire

Îndrăgostirea este o stare în care te simți foarte bine, dar care trece foarte repede. Unul din cele mai cunoscute simptome e idealizarea partenerului. Îți pare că el este bun la toate, dar absolut la toate. Glumește perfect, se îmbracă bine, are un comportament ideal, gătește dumnezeiește.

Din fericire, îndrăgostirea trece repede – trei luni, poate un an. În cazuri separate faza poate dura și mai mult, dar e o excepție. Dar ce se întâmplă atunci când această perioasă trece? Sigur, dispar simptomele. În așa mod dispare și idealizarea.

Este un proces firesc. El se întâmplă în dependență de acțiunile partenerului. Atunci când ochelarii roz cad de pe ochi, înțelegi că partenerul glumește relativ bine, se îmbracă modest și mâncarea de cele mai multe ori este arsă.

În mod ideal, acest lucru este acceptat – partenerul este un om simplu și real, ceea ce bucură. Din păcate, apar greșelile de gândire.

Trebuie să gândești corect! 

Prima greșeală e gândirea alb-negru. Omul vede doar două variante: sau-sau. Fie celălalt e ideal, fie e respingător. Fără situații de mijloc, fără nuanțe în plus. Firește, atunci când în cap e așa ceva, cel care încetează brusc să fie ideal imediat devine respingător. Dacă nu ești bun, ești rău.

Apoi, pe fundalul acestei gândirii apare disonanța cognitivă. E ca un disconfort natural – în capul tău se confruntă două convingeri diametral opuse: „Sunt genială, am făcut o alegere corectă” și „Dacă am ales un om nepotrivit, nu sunt bună”. Drept rezultat dai vina pe partener.

Învață să gândești la rece.

În primul rând, înțelege că idealizare este un simptom al îndrăgostirii.

În al doilea rând, bucură-te atunci când idealizarea a trecut.

În al treilea rând, nu gândi în format alb-negru. Faptul că partenerul nu este ideal poate doar să te bucure, întrucât nici tu nu ești ideală.

În al patrulea rând, nu dramatiza. Ai ales omul pe care vrei să-l ai aproape, asumă-ți asta. Nu trebuie să apreciezi alegerea – lasă lucrurile să se întâmple.

În al cincilea rând, antrenezează-ți gândirea la rece. 

Să te îndrăgostești este un procest firesc, nu e nimic grav. Contează ce se întâmplă după și e important să nu gândești greșit.