fb

De ce bărbaţii dispar brusc din relaţia în care sunt, atunci când te aştepţi cel mai puţin

„Ce nu este în regulă cu mine?” e una dintre cele mai frecvente întrebări care sună în cabinetul meu, de rând cu „De ce nu mă telefonează?” Aceste întrebări sunt strâns legate între ele.

Pentru că ambele au conexiune cu relațiile care au început frumos, dar s-au sfârșit rapid și dureros. Sau încă nu s-au sfârșit, dar continuă în modul în care mai bine nu ar fi fost. Aceste istorii au detalii diferite, dar aceeași schemă – totul parcă e normal, chiar bine, apoi brusc el și-a luat lucrurile și a plecat, spunându-ți la final un „Să nu mă mai suni niciodată!” De ce asemenea relații se destramă, lăsând o rană adâncă în suflet?

De ce după relațiile care poate că au durat nici jumătate de an ai nevoie de încă câțiva ani de psihoterapie? Iată și răspunsul:

Prima etapă. Entuziasm. 

Doi oameni s-au întâlnit. Nu contează unde sau cum și nu contează cine sunt acești doi oameni. Contează că această perioadă este toată o euforie. Dar nici euforia, nici starea de om îndrăgostit nu au nimic în comun cu realitatea, cea pe baza căreia și construim relații adevărate. În această etapă iubim iluzia iubirii și pe cel/cea care ne-o oferă. Nu vedem omul real, ci doar impresiile lui despre o relație ideală. Ceea ce nu se incadrează în acest ideal ignorăm. „A propus să împărțim cheltuielile nu pentru că e zgârcit, dar pentru că vrea să-mi ofere șansa să mă manifest.”

Euforia nu poate exista veșnic, dacă nu are stimuli. După 3-4 luni ochelarii roz cad și atunci începi să vezi lucrurile așa cum sunt. La un moment dat semnalele de alarmă sunt atât de multe, încât nu ai cum să le ignori.

A doua etapă. Optimism. 

„Fără mine a fost rău și ignorant, însă cu mine va fi diferit”. După cum spun cărțile de specialitate, trebuie să lucrezi asupra relației. Asta și facem. Începem să corectăm partenerul după propria noastră imaginație despre bărbatul ideal. Cel mai des o facem cu ajutorul supărărilor și a pretențiilor. La prima etapă sexul împacă, acum nici asta nu contează atât de mult. Amuzant, dar nu toți cedează. „Sexul nu este cel mai important” – decid ei. Și continuă să lupte cu morile de vânt.

A treia etapă. Despărțire. 

Deci, în relație de la bun început era totul aiurea. Ai pierdut atât de multă energie pentru a face relația să funcționeze. El nu s-a schimbat. Aici intervine o explozie sau o perioadă de calm total. Și sigur, cunoscuta replică: „Ce nu este în regulă cu mine?”

Deci ce-i de făcut? Să nu te îndrăgostești? Să cauți mai bine? Să lași pe fiecare bărbat, dacă face ceva nepotrivit?

Nu. Să te îndrăgostești se poate și chiar este necesar. Dar relațiile sănătoase diferă de cele bolnave prin simplul fapt: partenerii de la bun început vorbesc despre ceea ce nu le place unul la celălalt. Mai mult decât atât, se ascultă reciproc. Ea nu va mai folosi parfumuri puternice, pentru că el are alergie. El nu va mai goni cu viteză mare, pentru că ea se teme de viteză. El îi cumpără florile preferate. Ea îi gătește măncarea preferată.

Nu-ți fie teamă să te desparți de omul care nu-ți ascultă vocea interioară. Să vă ascultați reciproc – este singura posibilitate să lucrați asupra relației. Restul e doar iluzie, o minciună. Nu-ți fie teamă să rămâi singură.

Iubiți-vă reciproc și nu propria iluzie a iubirii. 

Source :

moimozg