De ce, anume după ce am fost trădați, soarta ne lovește și mai puternic

Trădarea îndepărtează siguranța din noi. Dacă am putut fi trădați, înseamnă că suntem slabi… Din momentul când am fost trădați, ne simțim atât de zdrobiți de această trădare încât la început nici măcar nu simțim sentimentele de mânie. Suntem uimiți. Suntem șocați.

Nu ne vine să credem că acest lucru ni s-a întâmplat nouă. Prin urmare, ne pierdem capacitatea de a ne apăra. Prima reacție la o trădare adevărată este starea de șoc. Pierderea puterii. Aceasta este ca o lovitură în spate din partea celor care ar fi trebuit să fie alături de noi, să ne susțină. Dar poate fi și o lovitură dată de soartă.

Trădarea îndepărtează protecția. Dacă am putut fi trădați, înseamnă că suntem slabi. Trădarea ne transformă în victime. Iar lucrurile rele întotdeauna i se întâmplă unei victime.

Trădarea ne face să ne simțim dezorientați.

Trădarea evocă sentimentul de singurătate. Dacă cineva drag ne-a trădat, o pot face și alții, nu-i așa? Oricine ne poate trăda. Nu mai există nimeni în care să putem avea încredere și pe care să-l mai credem. Suntem singuri.

Din momentul trădării, începe numărătoarea inversă a loviturilor destinului, a bolilor, a pierderii poziției sociale. Dezorientarea, slăbiciunile, sentimentul de singurătate în urma unei trădări ne duc la autodistrugere, chiar dacă inamicii încă nu ne-au distrus total.

Acestea sunt întrebările pe care ni le punem din moment ce am fost trădați. Aceste întrebări ni le pun și alți oameni cărora le este frică de trădare și încep să se apere cum pot. S-ar putea să începe să ne evite, din motiv că nu mai suntem demni de a le fi prieteni din moment ce am permis să fim trădați. E prea înfricoșător să te apropii de cineva care a permis să fie trădat.

Persoana care a fost trădată nu piere din mâinile dușmanilor. Nici din privarea de proprietăți sau poziția din societate. Persoana aceasta se simte distrusă. Din cauza șocului, de la stres, din cauza durerii sufletului. Din cauza conștiinței de singurătate. Pentru că trădarea celui în care am avut încredere ne-a făcut să înțelegem că nu mai putem avea încredere în nimeni. Să nu uităm însă niciodată că vina nu a fost a noastră.