Dacă te simți singur, citește acest text

În Oceanul Pacific de Nord înoată o balenă singuratică deja de 20 de ani, dar nu poate comunica cu rudele sale, deoarece vorbește pe o frecvență diferită. Cea mai singură balenă din lume, numită 52 Hertz, își cântă cântecul, dar nici o altă balenă nu-i răspunde, fiindcă nu o aude.

Așa continuă balena călătoria sa prin ocean într-o deplină singurătate. Nu se poate întâlni cu colegii săi de trib fiindcă această balenă cântă cu cea mai înaltă frecvență, în timp ce restul balenelor comunică la frecvențe de 15-25 Hz, ceea ce reprezintă o diferență ireală.

Această balenă practic este condamnată să rătăcească pentru totdeauna de una singură prin întinderile nesfârșite ale oceanului.
Acum gândește-te cât de trist și ireal de strașnic să fii mereu singur. Acest mamifer imens înoată în imensitatea de apă, își caută rudele, își cântă cântecele sale și în fiecare zi își pierde speranța.

Ai crede că este doar o balenă, fără sentimente, fără să înțeleagă. Dar simte! Simte că nu există nici o speranță și totuși continuă să caute în spațiul fără sfârșit, iar ca răspuns – doar tăcere…

Acum mai poți spune că ești singur?

Tu, care trăiești printre oameni, în felul tău? Printre cei care te văd, te aud, te simt! Singura condiție este ca tu să vorbești! Să pui întrebări, să explici, să spui, să ceri, să discuți… Pentru că ai toate șansele să te faci auzit, în timp ce această biată balenă vrea, dar nu poate…

Singurătatea ta este una morală. Ți se întâmplă doar pentru că așa vrei tu. Da, poate sunt momente când nu ești înțeles, când nu ești auzit bine, dar poți face o schimbare, poți revizui momentele, poți gândi și insista. Tu poți!

Singurătatea balenei este una fizică. Este doar gol, doar negru, doar pustiu imens, fără nici o speranță. Ea nu poate schimba nimic. Pe noi ne prinde panica după câteva zile, dacă suntem lăsați singuri. Începem imediat să ne caute prietenii, rudele, cineva cu care să putem să stăm de vorbă o oră, o zi, o viață.

La o sticlă de vin, la o ceașcă de cafea, într-un pat comun… Suntem gata să facem orice ca să umplem golul din sufletul nostru, doar ca să nu mai fim singuri. Iar cineva de 20 de ani înoată într-o singurătate și într-o tăcere răsunătoare, din care nu există nici o ieșire. Mai poți să spui acum că ești singur?