Dacă strigi la copilul tău, acest articol este pentru tine. Încetează să mai faci asta!

Acest articol te va face să te oprești pentru o clipă și să te gândești de ce procedezi astfel. Te va motiva să nu mai strigi la copiii tăi niciodată!

Dacă ți se întâmplă să strigi des la copii, oprește-te și gândește-te: de ce ți se întâmplă acest lucru? Când simți că vine momentul de furie, iritare, învăță să te oprești. Autocontrolul este extrem de important în asemenea momente, dar este și extrem de dificil. Este extrem de important să privești în interiorul tău, să analizezi sentimentele, să ai grijă de tine însăți și să nu ajungi la momente de stres.

Cum să facem diferență între părinții posesivi și nevrotici și părinții iubitori?

În cazul părinților nevrotici: dacă copilul se împiedică și cade, la el nu aleargă nimeni să-l ajute. La el, în primul rând, se strigă! Apoi părintele care strigă la copil, regretă fapta. Sau poate că nu o regretă… Continuă cearta și strigătele. De ce se întâmplă asta? Atunci când tu, ca părinte, nu ești sigur de sine, de ceea ce poți să faci, de felul cum reacționezi ca părinte la anumite crize din partea copilului, la anumite greutăți, apare frica.

Apare incertitudinea, nehotărârea. Tu, ca părinte, nu poți să-ți monitorizezi responsabilitățile tale părintești. Apoi mai este și părerea celor din jur, care cred și îți spun că nu ești un părinte bun. De fiecare dată când copilului i se întâmplă ceva sau are o frustrare la rândul său, apare acea stare de incertitudine: ce vor spune cei din jur.

Ca părinte, devii foarte neliniștit și nu mai gândești cum se simte copilul în acel moment sau care îi sunt limitele. Te gândești doar la ce va zice lumea! Toate gândurile tale se referă doar la modul în care să te justifici în ochii lumii, să nu fii desființat ca părinte. Într-o situație de stres major, de oboseală, oricine poate ceda.

Atunci îți arunci frustrarea pe ființa pe care o percepi mai slabă din punct de vedere emoțional, adică pe copilul tău, pentru că el nu poate risposta cumva. Încearcă să te oprești

Încearcă să nu-ți descarci toate emoțiile negative pe copil. Controlează-ți emoțiile, numără în gând până la 20 și vei vedea cum furia și toată energia negativă se îndepărtează puțin câte puțin. Dacă nu te poți controla și simți că îți pierzi stăpânirea de sine, apelează la un specialist care să te poată ajuta. Ești persoana responsabilă atât pentru sănatatea ta mentală, cât și a copilului.

Crește un copil fără frici, liber în gândire și cu emoții pozitive. Nu îi fura din copilărie cele mai luminoase momente, nu îi pune limite urâte și nu-i tăia aripile. Fii o mamă bună, o mamă – exemplu, fii stâlpul lui de sprijin!

Sursa :