Dacă și pentru o clipă din relația voastră ești forțată să cerșești dragoste – asta nu e dragoste

Sunt sigură că fiecare dintre noi, măcar o dată în viață s-a îndrăgostit. Cel mai frumos sentiment cu ajutorul căruia orice om poate da viață la atât de multe lucruri frumoase. Din dragoste se scriu cele mai frumoase poezii, romane, melodii. Datorită dragostei se nasc copii și se mai speră la o viață mai bună. Doar iubind putem crea.

Potrivit psihologului american Robert Sternberg, dragostea romantică este construită din șapte tipuri de dragoste. Dar numai unul din aceste tipuri este dragostea adevărată, pe care nu toți oamenii sunt în stare să o trăiască.

Cele șapte tipuri de dragoste:

1. Dragostea nebună. O astfel de iubire, de obicei, persistă la începutul relației. Partenerii care au format relația simt o atracție puternică unul față de celălalt. Dar cu toate acestea, partenerii nu au nici cea mai vagă idee dacă sunt potriviți unul față de celălalt.

2. Simptia. Într-un astfel tip de relație poți fi tu însuți. Partenerii au aceeași interese și viziuni asupra vieții.

3. Iubirea „goală”. Într-o astfel de relație există doar sentimentul de angajament. Nu există intimitate și pasiune.

4. Iubirea extravagantă. Acest tip de relație include angajament și pasiune. Partenerii sunt atrași unul de celălalt. Sunt gata să-și spună jurăminte, să se căsătorească. Este mare probabilitatea ca a lor relație să reziste în timp, însă fericirea în al lor cuplu este relativă.

5. Iubirea romantică. Cei care sunt implicați într-o astfel de relație sunt atrași unul de celălalt, dar nu sunt pregătiți să-și asume anumite responsabilități. Din această cauză, astfel de cupluri rar ajung la căsătorie.

6. Compania. O astfel de relație este mai puternică decât o prietenie. Între timp apare sentimentul de atașament între parteneri, însă nu există pasiune.

7. Dragostea adevărată. Acest tip de iubire cuprinde toate trei elemente pe care celelalte tipuri de dragoste nu le au:

– Pasiune

– Intimitate

– Angajament

Când ești iubită cu adevărat nu cerșești dragoste.

Nu te simți în plus și nu există dependență față de bărbatul de alături. Responsabilitățile sunt împărțite, iar reciprocitatea este pusă pe primul plan. Acolo unde cerșești iubire, persistă frica de a rămâne singură, dependența față de omul drag și durerea afectivă.

Ar trebui să te întrebi cât de dezvoltată îți este stima de sine. Cât de importantă ești tu pentru tine însăți și dacă merită să pierzi timp cu un om care ar putea simți o iubire goală față de tine sau poate vă leagă o dragoste extravagantă. Însă fericirea nu va încunună relația. Nu uita: dragostea nu se cerșește. Dragostea se simte.

Cu drag, Mary!