Dacă partenerul tău face aceste 4 lucruri, el e un adevărat psihopat emoțional!

Deseori se întâmplă că nu putem accepta impactul dezastruos al violenței verbale. Suntem mult prea obișnuiți cu știri, istorii și situații în care ni se relatează despre vehemența trupească în cele mai macabre culori. De aceea, când suntem supuși unui alt fel de suferință(cea morală) din partea partenerului nostru, noi fie nu o recunoaștem, fie o negăm, considerând că nu este o problemă reală. Iată 5 lucruri care vă vor ajuta să vă dați seama cu siguranță dacă partenerul vostru este echilibrat emoțional sau nu:

1.El te face să crezi că doar tu ești vinovată în toate problemele voastre

Când vorbim despre vină, menționăm că aici nu e vorba neapărat de o învinuire directă, ci de una extrem de subtilă. Adică el poate folosi împotriva ta un act de violență morală, chiar și spunându-ți expresii gen: ,,Draga mea, eu nu vreau să mă mai cert cu tine. Te iubesc prea mult ca să o fac. Pur și simplu recunoaște-ți vina și mergem înainte.” De aceea, trebuie să fii foarte atentă ca să-i poți depista intenția strategică în tot ce îți spune.

2. El te transformă în zombi, fără să observi acest lucru

Recunoști această metodă atunci când îi spui ceva, iar el îți răspunde spunându-ți același lucru, dar reformulat într-o manieră interogativ-satirică. În acest fel el te face să crezi că ai făcut ceva greșit, spunând un lucru anumit. Această strategie este extrem de populară printre psihopații emoționali.

Atunci când el nu-și poate justifica o anumită greșeală (comportamentul agresiv, infidelitatea conjugală, etc.) el începe să-ți reproșeze lucruri, vorbind pe o tonalitate gravă și suferindă, ca și cum ați fi într-o tragedie antică și treptat te convinge de nevinovăția lui. Mai mult de atât, el îți mai provoacă și mustrări de conștiință pentru faptul că l-ai învinui de ceva atât de absurd.

3. El te înjosește în orice circumstanță posibilă

Psihopații emoționali știu bine că nu te merită nici pe tine și nici această relație. De aceea, ei încearcă din răsputeri să te facă să te simți deplorabil referitor la propria ta personalitate, astfel încât să nu-ți dai seama de acest lucru.

“Ești nefericită în căsnicie? Draga mea, asta e doar pentru că ești o soție dezastruoasă!”

4. El te izolează de restul lumii

El îți va interzice să ieși cu prietenii, pentru că știe: ei își dau seama de modul în care el se comportă cu tine și te vor avertiza de acest lucru. De aceea, el îți va interzice să ieși din casă și-ți va spune că familia și prietenii tăi nu-și dau seama cât de mult el te iubește, iar tu nici măcar nu-l prețuiești pentru asta.

Sursa :