„Dacă n-ai văzut încă o femeie care iubeşte, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă.” Cugetări de o sensibilitate incredibilă spuse de Camil Petrescu

Camil Petrescu a fost un romancier, dramaturg, doctor în filosofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română, în special, ca inițiator al romanului modern. Nicolae Manolescu scria că „Întreaga poetică a romanului camil-petrescian exprimă renunțarea curajoasă la iluzia cunoașterii absolute a omului”. În acest sens, vă prezentăm o serie de cugetări profunde ale lui Camil Petrescu ce vă vor fascina prin mesajul profund și viziunea inovatoare asupra lucrurilor.

1. Când ai ieşit din pământ, nu trebuie să te întorci împotriva pământului.

2. Se pot despărţi aşa uşor doi amanţi? Un bandaj aplicat prea multe zile pe o rană şi se lipeşte pe ea de nu-l poţi desface decât cu suferinţe de neîndurat… dar două suflete care s-au împletit… au crescut apoi laolată?

3. Un om ridicol e însă un om pierdut într-o ţară incapabilă de discernământ şi aprofundare.

4. Iubirea fizică frumoasă e o profanare. E nevoia amară de a zdrobi, de a răzbi într-o îmbrăţişare, odată cu trupul frământat, şi sufletul, prizonier suav în el, în clipele acelea.

5. În afară de conştiinţă, totul e bestialitate.

6. Iubirea noastră se va hrăni din greşeli şi din dureri, aşa cum focul se hrăneşte din tot ceea ce îi stă în cale… Dar iubirea noastră nu va fi păcat, cum focul însuşi nu este lemnul putred pe care îl mistuie.

7. Fiecare credem că femeia care ne iubeşte are, păstrate pentru noi, anumite gesturi de mângâiere şi frumuseţe, gesturi cărora noi le dăm un anume înţeles şi nu e o suferinţă crâncenă să vedem că le are şi pentru altul.

8. O femeie îşi dă sufletul şi pe urmă şi-l reia intact. Şi de ce nu? Are dreptul să ia înapoi exact cât a dat.

9. Nimic nu se plăteşte mai sigur ca prostia.

10. Aşa e dragostea… Un joc, un joc stupid, murdar şi măsluit.

11. A fi tânăr înseamnă a fi de oţel… A privi totul în faţă. A nu putea minţi niciodată… A nu putea îndura să fii minţit de alţii… A nu putea îngădui minciuna oriunde ai întâlni-o. A urî nedreptatea. Când eşti tânăr nu poţi fi legat de nimic. Încaleci viaţa cum vrei… Fiindcă îi poţi da cu piciorul… Nu te târăşte ea ca o epavă care nu mai ştie să renunţe.

12. Cuvântul e un mijloc imperfect de comunicare.

13. Dacă n-ai văzut încă o femeie care iubeşte, atunci n-ai văzut niciodată o femeie frumoasă.

14. Acum câţiva ani, simţeam în mine tăria să prăbuşesc o lume şi puteri să reclădesc alta… Dar a trebuit să te întâlnesc pe tine, mormântul mândriei mele!

15. Fericirea care nu durează, nu e fericire – e un mizerabil stupefiant.

16. Am respirat adânc sufletul tânăr al zorilor şi am înţeles că totul e trecător în iubire… că mă cheamă o viaţă nouă… altă viaţă.

17. Sufletul omenesc este alcătuit în afară de instincte şi dintr-o funcţie creatoare de iluzii, despre care nu poţi să ştii când devin autosugestii şi orice sinceritate trebuie suspectată numai cu măsură.