Sfatul unui psiholog: „Dacă începi să aștepți pe cineva – pleacă!”

Orice relație sănătoasă are la bază înțelegerea și respectul reciproc, atunci când ambii sunteți conștienți de interesele celuilalt. orice relație corectă presupune găsirea unui echilibru, favorabil pentru ambii.

Dacă te axezi doar pe îndeplinirea propriilor necesități, vei deveni un manipulator. Și invers, dacă vei înceta să ții cont de propriile interese, dar îți vei face griji doar ca celuilalt să-i fie confortabil, vei deveni victimă. Acestea sunt toate opțiunile relațiilor dependente. Iar o relație fără obligații – e cea mai scurtă cale către ele.

O relație sănătoasă presupune ca interesele ambelor părți să fie satisfăcute. Dacă simți nevoia de atenție, dar nu o primești – cauți persoana care ar putea să-ți ofere această lipsă. Senzația neclară sau evidentă a nemulțumirii nu-ți  va permite să realizezi faptul că ceva nu e în regulă cu relația ta.

Dacă te atașezi de cineva care trebuie să rezolve tensiunea ta interioară, pleacă. Scrii un mesaj, al doilea, al treilea. Iar ca drept răspuns – e liniștea. Îl apelezi, iar el respinge apelul. Îl apelezi peste o zi, el iarăși repinge apelul. Peste două zile pur și simplu nu răspunde.

Aștepți cererea în căsătorie.

El a promis. Dar apoi a tăcut fără explicații. Nu te poți face auzită, nici înțeleasă. Simți că el nu este fidel. Ai argumente, dar el evita discuția directă. Mereu găsește scuze. Asta nu ar însemna că trebuie să-i scrii cele mai urâte mesaje sau să-i reproșezi. Pur și simplu decide ce dorești cu adevărat.

Fiecare dintre noi în adâncul sufletului știe că mereu vom găsi motive pentru a-i oferi celui drag o șansă. Mai pot fi și câteva excepții. De exemplu: el este în depresie. Nu e melancolic, dar e într-o depresie adevărată. Nici un fel de acțiune din partea ta care va fi pusă în aplicație nu va schimba nimic.â

Depresia are adevărate simptome: somn, neliniște, stare de spirit negativă, dureri de cap sau musculare. Îi puteți doar recomanda un medic. Dar alegerea este mereu a persoanei în cauză. Sau poate în relație a intervenit o perioada de decădere. Este normal.

Toate relațiile trec prin mici probleme și certuri. El se îndepărtează, iar tu nu ești de acord. Îi reproșezi, îl învinuiești și mereu ai așteptări prea mari.

Încetează să alergi în această cursă. Ieși din această capcană. Dacă începi să aștepți ceva sau pe cineva, pleacă. Întoarce-te în lumea ta interioară, către tine însăți.

Psiholog: Lilia Ahremcik

Sursa :