Dacă încă nu ți-ai găsit locul în Univers, nu dispera. Iată ce trebuie să faci

Dragule cititor, sunt atât de încântată că ești din nou aici, lângă mine, încercând să-ți contemplezi rolul în acest Univers, să răspunzi la întrebări și, pur și simplu, să înveți.

De data aceasta, vom încerca să tratăm o altă dimensiune a vieții noastre aici – cea a educației. Și nu neapărat cea a educației pe care o primim nemijlocit în familie, sau care rezultă doar în experiențe nereușite căpătate în urma războiului cu unii anti-profesori. Mai degrabă, cea a auto-educației, prin care dobândim noi înțelesuri, noi perspective asupra construcției lumii, și de ce nu – noi personalități.

Dacă-mi permiți, respectând tradiția, îmi voi împărtăși eu reflecțiile mai întâi.

Cercetând biografiile marilor gânditori ai lumii, artiștilor, antreprenorilor și a multor altor oameni de succes, mi-am dat seama că există un punct de intersecție psihologică între fiecare dintre ei. E vorba de dorința de a cunoaște. Acești oameni, deși orientați spre finalități și scopuri diferite, erau animați de o grandioasă iubire pentru tot ceea ce fac și se dedicau cu patos fiecărui moment în care învățau ceva util, pentru că simțeau că asta e ceea ce îi va aduce la succes (în forma pe care îl percepeau ei).

Acum, când zic auto-educație, nu am în vedere neapărat universitate, cursuri sau alte genuri de instituții/organizații care ar presta astfel de servicii și unde ar trebui să ne aflăm zilnic, sacrificând multe alte lucruri importante. Prin auto-educație am în vedere, mai ales, activitățile care sunt în întregime menajate de montarea noatră psihologică, care sunt orientate spre dezvoltarea noastră pe un anumit vector și care pot exista chiar și în condițiile unui program încărcat.

Iată două exemple de astfel de activități:

Adăugarea unui grad de utilitate și conștiinciozitate fiecărei acțiuni pe care o faci zilic

Dacă, de exemplu, încerci să înveți de sine stătător o limbă străină, simulează anumite circumstanțe favorabile dezvoltării competențelor tale lingvistice, fără a depune prea mult efort volitiv. De exemplu, făcând duș ascultă cărți audio sau podcasturi în limba pe care vrei s-o înveți. Ascultă muzică în aceeași limbă și identificând printre amicii tăi oameni care cunosc această limbă, modifică discuțiile pe care le țineți deobicei din română în engleză/germană/japoneză, etc. Aceeași abordare funcționează și cu oricare alt scop.

Antrenarea spiritului de observație

Această sugestie este funcțională pentru orice situație. Totuși, aș vrea să mă refer la un scop de natură psihologică de data aceasta. Se spune că nu poți deveni un om carismatic, te poți doar naște astfel. Ei bine, eu nu cred în asta. Cu puține abilități actoricești și dorință de a cunoaște oameni, strategii de creare a unei proprii maniere de a fi carismatic, totul e posibil.

În acest sens, ai putea găsi câteva personalități publice sau chiar oameni din microsociumul tău pe care îi consideri carismatici și antrenându-ți spiritul de obsevație, să asimilezi detalii semnificative din aparența lor socială. Din nou, spiritul de observație este un instrument de o pondere grandioasă, care ne poate ajuta și în multe alte circumstanțe, în afara celei menționate.

Prin urmare, dedicându-te procesului de auto-educație într-un mod inteligent și eficient, te vei bucura să afli cât de mult crești moral, spiritual și intelectual; cât de profunde devin relațiile tale cu universul și cu oamenii tăi și cât de autentică se poate dovedi existența unui om…

Tu ce părere ai despre auto-educație? Lasă-ne să știm în comentarii sau în grupul nostru de pe Facebook Discuții De Vorbă cu Tine. ?

Daniela M.