,,Dacă dorința ta încă nu s-a îndeplinit- înseamnă că nu ai plătit suficient pentru ea!” O parabolă înțeleaptă despre valoarea incredibilă a dorințelor

Pe o străduță îngustă, la o margine depărtată a Universului era un magazin micuț.

Pe el, deja demult, nu mai era nici un panou, pentru că cu mulți ani în urmă un uragan puternic la dus în celălalt capăt al existenței umane – în neștiință. Proprietarul magazinului nu s-a mai forțat să puie un alt panou, pentru că toți oricum știau foarte bine ce se vindea acolo.

Adevărul era că în acel magazin se vindeau DORINȚE! Dar nu din cele simple, ci aproape orice dorință pe care puteai să ți-o pui vreodată: apartamente enorme, căsnicie, postul vice-președintelui într-o corporație de succes, copii, mașini luxoase, faimă, succes și multe, multe alte lucruri și capacități. Nu se vindeau doar viața și moartea, cu asta se ocupa oficiul din celălalt capăt al galacticii.

Fiecare vizitator al magazinului (deși erau și persoane care nici măcar nu au încercat să afle de ce e atât de vestit magazinul) în primul rând – întreba prețul dorinței pe care vroia s-o procure.

Prețurile erau foarte diverse. De exemplu, un job de succes costa un refuz la stabilitate, o pregătire de a-ți planifica și structura calitativ și de sine stătător viața, credință în propriile puteri și permisiune de a lucra acolo unde vrei, nu acolo unde trebuie.

Faima și influiența costau ceva mai mult: trebuia să refuzi la unele valori și principii, să găsești o explicație rațională la toate fenomenele sociale ale lumii, să știi cum să spui ,,NU” într-un mod tacticos în același timp, instalându-ți o puternică individualitate în raport cu toți supușii tăi, indiferent de bârfele celor din jur.

Unele prețuri păreau extrem de bizare. De exemplu, căsnicia o puteai primi aproape pe gratis, însă dacă îți doreai să fie una fericită, trebuia să renunți aproape la tot ce ai construit timp de zeci de ani de viață și să fundamentezi ceva absolut nou, cu un efort incredibil.

Dar nu fiecare vizitator al magazinului era gata să plătească suficient pentru dorința lui. Și din acest moment, începeau toate disputele: unii, văzând prețul, se dezamăgeau și plecau acasă, alții își calculau toate resursele și când vedeau că nu sunt suficiente – împrumutau.

Erau și oameni care munceau toată viața lor din greu pentru a-și putea achita dorința spre care aspirau, și când izbuteau să o facă – erau judecați. Se auzeau zvonuri că ei sunt rude ale proprietarului și primeau dorințe pe gratis.

Proprietarul era foarte des implorat să micșoreze prețurile ca să poată avea mai mulți cumpărători, dar el întotdeauna refuza, spunând că micșorând prețurile va scade din calitatea lor.

Și toate acestea se întâmplau în magazinul, pe ușa căruia, de sute de ani atârna anunțul pe care scria: ,,Dacă dorința ta încă nu s-a îndeplinit- înseamnă că nu ai plătit suficient pentru ea!”