fb

Dacă aş fi luat exemplu de la ipocriți, de la fete care se culcau pentru bani, cine aș fi fost acum?

„Ia exemplu de la cei maturi, ei nu te vor învăța de rău”, mi-a spus vecina. Chiar dacă eram micuță nu am fost de acord de ea.

Dacă aş fi luat exemplu de la doamna învățătoare care mă lovea şi vorbea urât.

Dacă aş fi luat exemplu de la persoanele care aruncă gunoiul pe stradă, în natură.

Dacă aş fi luat exemplu de la bârfitori şi ipocriți.

Dacă aș fi luat exemplu de la fete care se culcau pentru bani.

Dacă aș fi luat exemplu de la bărbați afemeiați.

Dacă aş fi luat exemplu de la tata care fuma, consuma alcool în exces.

Dacă aş fi luat exemplu de la cei care au atât de multe şi nu se împart.

Dacă aş fi luat exemplu de la şi pesimişti.

Dacă aş fi luat exemplu de la cei care îşi băteau joc de animăluțe.

Dacă aş fi luat exemplu de cei zgârciți, egoişti, răutăcioşi.

Cine aş fi fost? Ce fel de om aş fi fost? Am ştiut de mică să iau exemplu doar de la oamenii de calitate, care au ce transmite.

Cunosc oameni care se cred că sunt deştepți pentru că au o vârstă de respectat. Dar nu ştiu să ajute, să vorbească frumos, să respecte, să nu facă glume de prost gust pe seama cuiva. Oameni care spun că au trăit viața, dar ei nici măcar nu au cunoscut-o. Da, sunt mică. Dar spre deosebire de unii care au 40-50 ani ştiu să mă bucur de lucruri mărunte, să respect, să cred, să iubesc, să iert.

Ştiu cum e foamea, cum e să râdă toți de tine pentru că nu ai hainuțe noi, cum e să îngheți de frig în casă, să fii lovit şi batjocorit. Ştiu ce e greul. Ştiu cât e de dificil să nu ai iubire paternă. Ştiu să trăiesc viața la maxim. Da şi nu învinovățesc pe nimeni pentru durerile, eşecurile mele. Eu sunt cea responsabilă de viața mea. Nu contează câți ani ai în buletin, contează ce ai învățat pe parcursul anilor, ce ai lăsat să te formeze ca om, exemplele urâte sau cele frumoase. Nu uita! Contează ce exemplu eşti tu pentru cei din jur.

Cu drag, Mary!