Cum se formează autoaprecierea pozitivă – atât de importantă pentru o viață corectă

După cum știm, autoaprecierea este capacitatea fiecăruia dintre noi de a examina, mai mult sau mai puțin critic, pregătirea și conduita proprie. Dar nu întotdeauna ne reușește să aplicăm această capacitate într-un mod suficient de avantajos, care ar contribui la armonizarea personalității noastre, nu la distrugerea ei.

Prin urmare, privită dintr-o perspectivă inteligentă, autoaprecierea poate deveni un instrument puternic de autoafirmare.  Dar din nou, fiecare dintre noi decide care parte a paharului o vrea, pe cea plină, sau pe cea goală. Odată ce ați ales partea plină, fiți siguri – sunteți pe calea corectă.

De aceea, venim cu o idee, care ar servi drept fundament al autoaprecierii voastre pozitive:

Doar eu sunt prietenul meu cel mai fidel, cel mai însemnat și cel mai autentic, de aceea vocea mea contează, iar sufletul și corpul meu sunt de apreciat!

Chiar dacă nu e un adevăr inovațional, profunzimea pe care o dovedește, este una revoluționară. Doar gândiți-vă, noi suntem cei, care ne suntem alături la bine și la rău. Noi suntem cei, care experimentăm zilnic viața de la splin până la beatitudine, de la indiferență până la delir și de la ură până la înamorare. Noi suferim și iubim în primul rând alături de NOI înșine.

Oare acest fapt nu e suficient pentru a fi mai blânzi, mai atenți și mai înțelegători cu noi înșine în procesul de autoapreciere?

Mie mi se pare un motiv convingător nu doar pentru a fi mai puțin aspră cu mine însămi, ci chiar mai mult de atât – pentru a vrea să fiu eu însămi.

Aici nu vorbim despre stagnare intenționată prin a renunța să facem orice altceva, pentru că ne suntem suficienți nouă înșine. În nici un caz nu îndrumăm pe nimeni să renunțe la propriile scopuri și aspirații.

Avem în vedere, mai degrabă, faptul că, chiar dacă eșuăm uneori în atingerea acestor scopuri, autoaprecierea pozitivă (= ideea că suntem valoroși indiferent de succesele sau insuccesele noastre) rămâne a fi pilonul spiritual, care ne ocrotește echilibrul psihologic.

Înțelegând cu adevărat această idee, vă veți simți eliberați. Nici frica de a fi judecați, nici standardele de frumusețe sau inteligență ale societății nu vă vor mai zbuciuma pacea lăuntrică.

Daniela M.