Cum scapi de stres și emoții negative: 5 paşi către armonia interioară

Dacă în ultimul timp viaţa ta nu e prea „dulce”, nu te grăbi să prinzi pică pe soartă. Trebuie să înțelegi că după rău urmează și bine. Totul însă depinde de alegerile pe care le faci.

Pentru a te detaşa de nervozitate și griji, iată ceva mai bun decât aruncatul veselei:

1. Scrie tot ce te irită şi caută modalităţi de soluţionare

„Înainte mă enerva enorm când veneam la bazin imediat după serviciu şi vedeam acolo alţi indivizi ca și mine, care încercau să imite delfinaşi. Opt oameni pentru o singură bandă e prea mult. După mi-a venit o idee simplă, dar genială – trebuie să frecventez bazinul dimineaţa (înainte de serviciu), seara târziu (după 20:00), sau în weekend. Acum am și spațiu, și timp, și dispoziție”.

2. Înainte de a-ţi exterioriza furia încearcă să te abţii câteva minute, concentrează-te pe altceva: numără până la zece, bea un pahar de apă.

Într-o clipă nu vei mai dori să traumezi motanul vecinei sau să fugi de acasă şi să strigi în pădure unde nu te aude nimeni.

3.Pentru a scăpa de nervozitate şi alarmare dormi mai mult

Niciun film si niciun show TV nu se compară cu subiectul viselor tale. Aşa că fugi în pat să-ţi vizionezi propriul „serial” şi să scapi de oboseală.

4. Odihneşte-te corect şi suficient

Sub termenul de 1odihnă” nu presupune să leneveşti cu o carte în mână. Ieşi la o plimbare în parc, aleargă pe stadion, fă o baie relaxantă, organizează spontan un picnic, pleacă la cinema şi fă alte mici plăceri ale vieţii, mai ales dacă ai un serviciu care nu te solicită fizic. Am auzit o femeie spunând ceva cu care nu putem să nu fim deacord: „doar oamenii cu zile foarte încărcate, cu servicii pline de responsabilitate îşi pot permite să-şi petreacă weekend-ul privind seriale. Dar şi aşa aceşti „șefi” preferă să lucreze la vilă în grădină sau să pescuiască. La natură cel mai uşor scapi de alarmare şi stres”.

5. Deprinde-te să vorbeşti despre factorii ce te irită, dacă nu vrei suferi de probleme cardiologice

Uită de deprinderea de a acumula totul pe interior. Vă irită enorm când partenerul lasă cutia de suc deschisă? Colegul de serviciu închide uşa cu forţă? Vecinul lasă scrum de ţigară pe etaj? Vobeşte calm şi roagă-i să nu mai procedeze astfel.

„Vecinul meu cântă la acordeon şi nu o face bine. Pentru antrenament cânta toată seara. Credeam că îmi voi ieşi din minţi de la aceste „ore muzicale”. Odată l-am întâlnit pe scară şi am menţionat că muzica mă deranjează. Cincisprezece minute şi-a tot cerut scuze, a doua zi m-a servit cu o tortă. Şi s-a făcut linişte. Acum mă gândesc: pentru ce atâţia nervi când puteam pur şi simplu să vorbesc cu el”.

Ai grijă de lumea ta interioară și de armonia ta – într-o lume alarmantă contează atât de mult să fii tu.