Cum să-ți reprogramezi gândurile, ca să te eliberezi de toate grijile

Adevărul este că fiecare dintre noi este ancorat, într-o anumită măsură, de propriile gânduri și trăiri. Nu e surprinzător faptul că este atât de dificil să ne atingem scopurile, ținând cont de tumultul psiho-emoțional din interiorul nostru căruia trebuie să-i facem față. Continuăm să ne facem griji, să ne panicăm și să experimentăm anxietate ori de câte ori nu putem controla o dimensiune sau alta a vieții noastre.

Și firește că aici nu e vorba, pur și simplu, de reacții psihologice întâmplătoare, care n-au nici origine, nici explicație. Ele sunt, de fapt, ecoul rănilor noastre din trecut, de aceea – impactul lor nu trebuie subestimat. Ele trebuie contemplate, analizate și dezrădăcinate atât de sine stătător, cât și cu ajutorul unui specialist.

Totuși, există câteva strategii eficiente, aplicarea cărora vă va ajuta să vă reprogramați gândurile și să scăpați de griji inutile. Iată 3 dintre ele:

Întrebați-vă: ,,De ce fac asta?”

Atunci când cultivăm o atitudine conștiincoasă în tot ce facem, izbutim să înțelegem mai bine nu doar sensul întregii noastre vieți, ci și a fiecărei acțiuni pe care o facem. Încercați să vă întrebați, care este finalitatea fiecărei decizii, pe care o luați. Dacă nu o puteți identifica, atunci mai bine nu o luați și faceți altceva în schimb, care fie va fi util, fie vă va aduce plăcere. Într-un final, veți realiza că existența voastră prinde culoare și sens, că vă țineți mai bine pe propriile picioare și că deciziile pe care le luați/ acțiunile pe care le faceți contribuie semnificativ la dezvoltarea voastră spirituală.

Concentrați-vă asupra modului în care comunicați cu voi înșivă

Termenul ,,Self-talk” înseamnă din engleză comunicare cu sinele. Anume de la modul în care menajăm acest self-talk depinde calitatea întregii noastre vieți. Dacă comunicăm cu noi înșine într-o manieră violentă, blamându-ne, judecându-ne și pedepsindu-ne, pentru fiecare pas greșit, pe care l-am făcut – nu vom ajunge la nimic bun. Făcând asta, riscăm să sfârșim, urându-ne și nefiind capabili să ne integrăm armonios în societate. Dacă, însă, self-talk-ul este unul mai mult sau mai puțin constructiv și orientat către autodezvoltarea, ci nu autodistrugerea noastră, ne putem reprograma fundamental gândurile, astfel îmbunătățindu-ne viața.

Încredințați-vă în puterea voinței voastre

Deseori se întâmplă ca lucrurile cele mai importante și autentice din viața noastră să fie produsul muncii îndelungate. Munca, la rândul ei, este rezultatul efortului volitiv, pe care îl depundem, pentru a ne atinge scopurile. De aceea, trebuie să înțelegem că viața noastră nu va deveni mai calitativă fără implicarea și controlul nostru. Totul depinde de noi și de modul în care facem față angajamentelor noastre. Cât mai dedicați vom fi acestor scopuri, ambiții și idei, cu atât mai satisfăcuți vom fi, într-un final, de noi înșine.

Și rețineți: Dacă nu vreți să trăiți o viață dificilă, încetați să mai alegeți căile ușoare!

Daniela M.