Multe dintre femeile care au fost supuse violenței fizice într-o relație nu au înțeles de la început despre acest risc. Partenerii lor la început par drăguți și grijulii, chiar și violența nu este vizibilă din primele momente. Mai mult decât atât, victimelor sunt obligate să creadă că așa trebuie să fie, că ele sunt vinovate de toate.
De aia e foarte important să știi despre trăsăturile acestor oameni, potențialor tirani într-o relație.
1. Se folosește de tine
Un tiran încearcă să-ți limiteze timpul petrecut cu rietenii, cu familia sau te vor întoarce înpotriva lor, pentru a te putea controla.
2. Este felos
El este gelos chiar și atunci când nu îi oferi un motiv. Gelozia lui poate fi orientată împotriva tuturor celor care te iau de lângă el.
3. Este îngrijorat de relațiile tale
Uneori, din încercarea de a fi un bun partener, tiranul se va arăta îngrijorat față de oamenii cu care interacționezi. Acest comportament poate fi sub forma unei griji, dar numai el are beneficii din asta.
4. Deseori îți ceri scuze, chiar dacă nu ai făcut nimic rău
Tiranii pot întoarce plângerile tale împotriva ta: te vor învinovăți de toate. Într-un final singură îți vei cere scuze, fiind influențată de manipularea lui.
5. Te acuză că ai un comportament incorect
Tiranul își paote motiva violența prin faptul că meriți asta. El este specialist în manipulare și chiar îți aduce argumente pentru care ești vinovată. Cel care nu-și poate asuma gesturile – nu poate construi relații sănătoase.
6. Îți verifică permanent telefonul
Pentru a avea un control total asupra ta, tiranul îți va citit mesajele, va verifica apelurile, ba chiar și pagina de pe rețelele de socializare.
7. Îți spune ce să faci
Unde să pleci, cu cine să ieși, ce să faci cu viața ta. Îți spune tot: nu e normal acest lucru.
8. Te critică
Una e critica constructivă și alta e când partenerul te jignește și te umilește.
9. Te amenință cu violența fizică
„Te omor” – îți va spune într-un acces de furie și apoi imediat își va cere scuze. Chiar dacă nu ajunge la momentul în care să te lovească, oricum e violență emoțională și amenințare.
10. Îți este teamă să spui ceva în plus
Jertfele violenței domestice se tem să spună lucrurilor pe nume, pentru că nu știu care va fi reacția partenerului.
Meriți relația în care te simți în siguranță și meriți partenerul alături de care poți să fii fericită!